EPA/JUSTIN LANE

Vijeće sigurnosti UN-a glasat će o prijedlogu deklaracije o Venezueli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glasat će u četvrtak o ruskom i američkom prijedlogu rezolucije o Venezueli, najavili su diplomati.

Američki prijedlog rezolucije koji je Reuters dobio na uvid uključuje zahtjev za raspisivanjem slobodnih i poštenih predsjedničkih izbora, uz asistenciju glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa i međunarodnih promatrača.

Naglašava se takođet da treba jamčiti sigurnost svih članova Nacionalne skupštine Venezuele.

Reuters je dobio na uvid i ruski prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti, kojim bi se iskazala podrška političkom rješenju krize. Po tom bi prijedlogu vlada Venezuele trebala biti glavni koordinator međunarodne pomoći.

Izrazila bi se zabrinutost zbog prijetnji upotrebom sile protiv Venezuele, nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da nijedna opcija nije isključena.

Za usvajanje prijedloga potrebno je devet glasova za kao i da Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD ne ulože veto.

Diplomati procjenjuju da će amerčiki prijedlog rezolucije vjerojatno dobiti minimalnih devet glasova ali i da će Rusija uložiti veto.

Ruski pak prijedlog po njihovim riječima neće dobiti potreban broj glasova pa neće biti ni potrebe za američkim vetom.

Rusija i SAD sukobili su se oko kampanje koju predvodi Washington, tražeći da oporbeni čelnik i predsjednik parlamenta Juan Guaido bude priznat za privremenog predsjednika Venezuele. Time bi se svrgnuo aktualni predsjednik Nicolas Maduro.

Guaido se prije mjesec dana proglasio privremenim predsjednikom, tražeći raspisivanje novih presjedničkih izbora.

SAD i EU su među zemljama koje su priznale Guaida za privremenog predsjednika. Washington je uveo sankcije venezuelanskoj vladi i državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, tražeći od saveznika da blokiraju njezinu imovinu.

U srijedu je venezuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza u Ženevi u govoru pred Vijećem UN-a za ljudska prava predložio da se Maduro i Trump sastanu “kako bi pokušali izgraditi temelje za dogovor i razjasniti razlike u stajalištima”.

Komentiraj