Vijeće sigurnosti jednoglasno podržalo dogovor talibana i SAD-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je usvojilo rezoluciju kojom je dalo podršku američkom mirovnom sporazumu s talibanima kojem je cilj uspostavljanje mira u Afganistanu.

Petnaesteročlano Vijeće jednoglasno je glasalo za tekst koji je predložio SAD i u kojem se “pozdravljaju značajni koraci prema dovršetku rata i otvaranju vrata pregovorima unutar Afganistana”, a koji su omogućeni dogovorom između Washingtona i talibana u veljači u katarskoj Dohi.

Pod tim sporazumom talibani bi trebali sudjelovati u pregovorima s vlastima u Kabulu o budućnosti Afganistana.

Rezolucijom Vijeća poziva se afganistanska vlada da u razgovore uključi “raznolik i inkluzivan pregovarački tim u kojem će sjediti afganistanski politički i čelnici iz civilnog društva, uključujući žene”.

SAD je nakon potpisivanja sporazuma počeo povlačiti vojsku iz Afganistana. Amerikanci su tamo od 2001., što taj sukob čini najdužim američkim ratom u povijesti.

Washington želi ukloniti sve svoje snage unutar 14 mjeseci, pod uvjetom da se talibani drže svojih obaveza iz sporazuma.

Usprkos dogovoru, nasilje u Afganistanu, iako je smanjeno, nije stalo, a postoje naznake nadolazećeg političkog kaosa u Kabulu.

Rivalski čelnici Ašraf Gani i Abdulah Abdulah u ponedjeljak su obojica prisegnuli za predsjednika Afganistana.

Gani je u utorak potpisao uredbu o puštanju 1500 talibana iz zatvora kao poticaj pokretanju pregovora s tom militantnom skupinom.

Svi oslobođeni talibani morat će potpisati pismenu izjavu da se neće vraćati na bojište, a puštanje na slobodu krenut će za četiri dana.

Komentiraj