Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je usvojilo plan hitnih mjera za suočavanje s migrantskom krizom a prva je uspostava operativnog stožera koji će koordinirati sve aktivnosti tijela vlasti u BiH.

Nakon sjednice vijeća održane u Sarajevu iza zatvorenih vrata medijima je dostavljeno priopćenje u kojemu stoji kako je usvojen paket mjera prioritetno usmjerenih na bolju kontrolu granice, učinkovitiju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriju BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprječavanje krijumčarenja migrantima.

Kako je pojašnjeno, ovim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u suradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama. Od nadležnih tijela vlasti u Srbiji, Crnoj Gori i Europskoj uniji zatražit će se poduzimanje mjera u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH.

U suradnji s Hrvatskom u Vijeću ministara BiH planiraju rješiti pitanje propusnosti granica, kako bi se spriječilo nelegalno kretanje migranata.

Uz jačanje suradnje policijskih agencija u BiH novim mjerama intenzivira se i suradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i EU.

Prema ranije objavljenim informacijama policijskih agencija i službe za poslove sa strancima od početka ove godine u BiH je ušlo oko četiri tisuće ilegalnih migranata a procjena je kako je njih 70 posto već napustilo zemlju na putu ka državama članicama Europske unije.

Komentiraj