Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti, što je često činio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, niječući genocid počinjen na području Srebrenice.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara održane u utorak u Sarajevu, na kaznu zatvora od godinu dana kaznile bi se osobe koje potiču na “nasilje ili mržnju protiv skupine ljudi ili nekog člana takve skupine zbog njihove rase … ali i sve osobe koje javno odobravaju, poriču ili grubo umanjuju, pravomoćnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđen zločin genocida, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin”.

No, prijedlogom zakona koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH definirano je da se kazna zatvora zamjenjuje novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačava sa 100 maraka (oko 50 eura) novčane kazne.

Dodik je u više je navrata zanijekao genocid počinjen u Srebrenici, kao i da je Sarajevo bilo pod opsadom od 1992. do 1995.

Dodik je najavio kako neće dopustiti da se takvo što spominje u školskim udžbenicima koji se koriste u RS-u.

Danas utvrđenim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH propisano je i da se amnestija ne može dati za kaznena djela protiv integriteta BiH i kaznena djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Da bi izmjene Kaznenog zakona stupile na snagu trebaju ih prihvatiti oba doma državnog parlamenta BiH, što je teško očekivati budući da trenutačno ne postoji ni većina koja podržava aktualni saziv Vijeća ministara.

Komentiraj

PREKOHNA/ FENA/ Emanuel Soca/ ua
Podijeli objavu
Prethodni članakSabor u srijedu o koncesijama
Sljedeći članakPorazi Čilea i Kameruna
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.