Dalibor Urukalovic/PIXSELL

VIDOVIĆ “SDP predlaže povećanje mirovina od 300 kuna”

Bivši ministar rada i socijalnog sustava, SDP-ov Davorko Vidović, gostovao je jutros u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao prijedlog mirovinske reforme.

“Ovo što Vlada radi je opasno kvarenje mirovinskog sustava. Njihov cilj je da se smanje mirovinski izdaci i to je jučer ministar Pavić i priznao. Ne znam zašto to žele napraviti”, rekao je Vidović i dodao kako nije točno da je sadašnji mirovinski sustav neodrživ.

“Imamo izdatke ispod prosjeka EU. Laž je da EK traži da smanjimo izdatke za mirovine. Oni traže da poboljšamo sustav kako ljudi ne bi živjeli ispod granice siromaštva. Prava reforma je bila 1999-2001. godine. Tada smo shvatili da dio troškova vlastite sigurnosti u starosti moraju podnijeti sadašnji radnici i zato smo uveli trostupanjski sustav”, objasnio je.

Dodao je kako država kvari sustav korupcijom dijela biračkog tijela, povlaštenim mirovinama. “Sadašnji sustav je nepravedan jer ne osigurava dovoljnu razinu visine mirovina, ali u ovim uvjetima on je financijski održiv. Ovu nisku razinu mirovina proračun može izdržati. SDP predlaže da se povećaju mirovinski izdaci za 1 posto, upravo suprotno od Vlade. 1 posto je 4 milijarde kuna i na taj način bi se mirovine odmah digle za prosječno 300 kuna. Od 4 milijarde kuna treba računati da se milijarda vraća državi kroz PDV jer će umirovljenici potrošiti novac”, kazao je.

Komentiraj