Vidović (SDP) od Plenkovića traži rješenje za radnike TLM-a

Hina

Saborski zastupnik i šef šibenskog SDP-a Franko Vidović uputio je u petak zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traži da nađe rješenje za 43 bivša radnika Tvornice lakih metala (TLM), kojima prijeti deložacija jer su stanovi koje koriste oglašeni na trećoj javnoj dražbi kao dio stečajne mase TLM-a.

Vidović smatra da je država glavni krivac za nastalu situaciju, budući da HDZ-ova Vlada 2007. godine nije izdvojila stanove iz kapitala šibenske tvornice.

Stanovi u vlasništvu TLM-a, koje su na korištenje, a potom i u najam, dobili bivši radnici tog društva, a odlaskom tvrtke u stečaj postali su dio stečajne mase, 20. rujna idu na javnu dražbu i može ih kupiti bilo tko, ponudi li višu cijenu. Riječ je o ukupno 35 stanova plus još osam koje su koristili zaštićeni stanari, odnosno o isto toliko obitelji, čija je sudbina poprilično neizvjesna jer bi mogli doživjeti deložacije.

Stanove, od kojih su mnogi na vrlo atraktivnim lokacijama blizu mora, po vrlo će povoljnim cijenama, za otprilike 10.000 do 40.000 eura, moći kupiti onaj tko na natječaju ponudi više.

Dvije dražbe već su održane, prva u lipnju kada su se stanovi prodavali po punoj cijeni koju je odredio sud, a potom u srpnju po 25 posto nižoj cijeni. Na treću dražbu stanovi idu po upola manjoj cijeni i može se očekivati veliki interes za njih, kaže Vidović.

Pritom naglašava da državne tvrtke, poput HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma ili Adriala plus, koje bi namirile svoja potraživanja od TLM-a, a potražuju 117 milijuna kuna, prodajom stanova ne bi dobile ni petinu iznosa.

“S obzirom da glavnim krivcem za nastalu situaciji smatram državu, odnosno Fond za privatizaciju koji 2007. godine, baš za vrijeme HDZ-ove Vlade, nije izdvojio te stanova iz kapitala TLM-a, i s obzirom da je tim ljudima napravljena duboka nepravda, očekujem od Vlade odgovor na koji način namjerava riješiti problem bivših radnika TLM-a koji bi uskoro mogli ostati bez krova nad glavom” poručuje Vidović.

Sindikat metalaca Hrvatske i zadarski ured Saveza samostalnih sindikata Hrvatske uputili su u četvrtak Vladi pismo u kojem traže da država radnicima omogući otkup stanova po povoljnim uvjetima, uz mogućnost da Grad bude jamac za kredite.

Kako se doznaje od stečajnog upravitelja Milana Ljubičića, odgovor iz Vlade još nije stigao.

Komentiraj