Vidović protiv Milanovića: “Pravobranitelji moraju biti neovisni”

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović ne slaže se s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem da pravobranitelje treba objediniti u jedinstvenu instituciju javnog pravobranitelja, nego misli da ih treba, “prije svega, jačati”.

Milanović osuo paljbu po zastupnicama, Grbinu, Ljubičić, novinarki, Gongu…

“Pravobranitelji moraju biti neovisni jer jedino tako mogu štititi prava ranjivih skupina”, izjavila je za HRT. “Upravo je neovisnost ključna tema, po meni, o kojoj bi trebalo pričati”, rekla je Vidović.

Upozorila je da se neovisnost ne odnosi na način organizacije rada, već je najveći problem u tom pogledu da posebni pravobranitelji mogu biti razriješeni kada Sabor odbaci njihovo izvješće o radu. “To je direktan napad na neovisnost”, smatra Vidović.

U tom smislu ih treba jačati i promijeniti taj uvjet za razrješenje u zakonima koji reguliraju njihov rad.

Navela je da je kod pučkog pravobranitelja zakon toliko čvrst da ne samo da ga Sabor ne može razriješiti zbog odbijanja izvješća, već i izvješće pučkog pravobranitelja nije izvješće o radu, već o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Ako se Sabor s time ne slaže, to ne utječe na poziciju pravobranitelja, što daje slobodu i samostalnost u radu, dodala je Lora Vidović.

Komentirala je i val ovrha koji će početi 18. listopada, kada istekne vladin moratorij. “Činjenica je da dugovi moraju biti plaćeni, to svima mora biti jasno. Također se slažem da dugovi za iPhone nisu oni koji trebaju očekivati rasterećenje uz načelo solidarnosti, ali baka koja ne može platiti HRT-pretplatu nije u takvoj situaciji”, poručila je.

Upozorila je na problem siromaštva među starijim hrvatskim građanima, a pozdravila je nacionalnu mirovinu kao dobrodošlu, no dodala da to nije dovoljno. “Problem je što se na socijalu gleda kao na trošak, a ne kao ulaganje”.

Vidović je upozorila i da se građani jako teško ili gotovo nikako ne mogu zaštititi od agencija za naplatu potraživanja. “Građani nam pišu da ih zovu u svako doba dana i noći, da uznemiravaju i maltretiraju i članove obitelji, i susjede, i poslodavce”, rekla je pučka pravobraniteljica, dodavši ipak da “nisu sve agencije iste”.

Komentiraj