VIDOVIĆ: ‘Pretpostavljam tko je snimao sastanak, ali neka to riješe između sebe. Jukić više o tome zna’

Sanjin Strukic/PIXSELL

SDP-ov Franko Vidović koji je organizirao sastanak Zorana Milanovića i branitelja s kojeg je procurila tajna snimka oko koje posljednjih dana ne prestaju stizati reakcije iz zemlje i susjedstva, bio je gost Dnevnika u 18 N1 televizije.

Na pitanje je li se saznalo tko je snimao sastanak, Vidović je odgovorio:Manje je to bitno. Bitan je način na koji je to napravljeno, a to je nisko i podlo. Oni su predstavnici elitnih gardijskih brigada i mislim da je dobar dio pripadnika tih brigada zgrožen ovakvim postupkom.’

O tome tko je od SDP-ovaca bio na sastanku, kazao je kako su nazočili on, Kotromanović i šef SDP-a Milanović. ‘Ja pretpostavljam tko je snimao, ali neka to riješe između sebe. Gospodin Jukić više o tome zna od mene’, rekao je Vidović.

Je li se na tom sastanku Milanović dodvoravao svojim ljutim političkim protivnicima?

‘SDP je Hrvatska stranka i normalno je da razgovara s braniteljima o problemima. Jedan od najvećih su optužnice iz Srbije’, kazao je za N1.

Na pitanje o tome što misli o Milanovićevoj retorici odgovorio je kako misli da je to neformalan sastanak. ‘Organizirao sam ga ja osobno, u svoje ime. Zamolio sam Milanovića da ih primi i mislim da ništa nije pogriješio. Što je rekao sve stoji. Na takvim sastancima komuniciramo malo drugačije nego tu u studiju.’

Što mislite o njegovom stavu sa sastanka o pozdravu ‘Za dom spremni’?

‘To je iščupano iz konteksta. On sve zna vrlo dobro. To nije u tom kontekstu rečeno. Kazano je da se o tom pozdravu izjasnio i Ustavni sud. Taj pozdrav ne pripada današnjoj Hrvatskoj’, odgovorio je Vidović.

Svi govore da će tražiti da Srbija ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji, ali sličan zakon ima i RH. Je li to predizborni spin?

‘SDP ima jasan put na kojem je počeo raditi prije godinu dana. Bivši ministar Miljenić je krenuo s bilateralnim sporazumom i napisao je tekst sporazuma i pokušao ga je sa Srbijom i potpisati. I Milanović je kazao jasne korake ako mi dođemo na vlast – dakle 6 mjeseci upozoriti Srbe da maknu zakon taj do potpunog blokiranja ulaska Srbije u EU. Osnova svih optužnica je taj zakon’, izjasnio se Vidović za N1. O tome misli li da bi Srbija pristala da se to riješi sporazumom, kazao je kako uz određeni pritisak, vjerojatno da.

O ustavnom zakonu o zaštiti branitelja o kojoj razmišlja HDZ, Vidović kaže:

‘Prije 2 godine su tražili zakon o pravima branitelja iz Domovinskog rata, a sad žele ustavni zakon o zaštiti vrijednosti branitelja i rata. Što bi to trebalo značiti?

Domovinski rat i branitelji već jesu u Ustavu. Treba rješavati konkretna pitanja ljudi. Treba rješavati zdravstvenu skrb za branitelje, a manje je bitno hoće li biti ustavni zakon. Ja osobno nisam za to.’

 

Komentiraj