HINA/ Dario GRZELJ

VIDOVIĆ O OBITELJSKOM ZAKONU ‘To mogu označiti ludilom’

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović u petak je u studiju N1 televizije komentirao novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, prema kojem izvanbračni i bračni parovi više neće biti jednaki.

“Teško mogu razumjeti kakvi razlog stoje iza takvih provokacija javnosti i koji je politički smisao takvih prijegloa zakona jer oni nemaju drugi cilj nego na pitanjima koja bi se trebala smatrati normalnima nas vraćaju na raspravu o pitanjima koja su apsolvirana. Nismo nikada čuli zašto Obiteljski zakon treba mijenjati. Iz ovog što smo vidjeli kao naznaku promjena, to je vraćanje unatrag na rješenja koja su prevladana s razlogom, na temelju činjenica, spoznaja i analiza”, rekao je Vidović.

Dodao je kako smatra da zakon ne treba uopće mijenjati, a “pogotovo ne na ovakav način”. “Nije jasno zašto ga se ide mijenjati da bi se išlo sa rješenjima koja su dokazano bila loša, što se posebno odnosi na prijedlog vezan uz razvod roditelja koji bi se sa Centara za socijalnu skrb prebacio sudove”, kazao je Vidović. “Ako netko misli da će time smanjiti broj razvoda… Ako netko intervenira na takav način, mogu to označiti samo ludilom, da se intervenira u obiteljski život da ljudi žive u brakovima na takav način, to su opasne pobude koje govore o glavinjanju u koje Hrvatska srlja, a ja sam vjerovao da je to iza nas”, kazao je Vidović.

Poručio je kako se ovdje radi o civilizacijskoj regresiji i nema veze s politikom i ideologijom. “To je pokušaj približavanja dijelovima Europe kao što je Poljska, pokušaj da se Hrvatsku svrsta na tu marginu koja radikalizira i koja ide prema nečemu što ide prema katoličkom fundamentalizmu koji bi trebao u civilizacijskom smislu stvari vratiti u pretkoncilsko vrijeme. I Crkva je odustala od tih krajnje rigidnih shvaćanja obitelji”, rekao je.

Komentiraj