VIDOVIĆ “Korištenje ustaške simbolike se jako često tolerira i relativizira”

Gošća Pressinga televizije N1 bila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Govorila je o slučajevima nasilja prema Srbima, toleriranju ustaštva, populizmu, optužbama za policijskoj nasilje, a otkrila je i hoće li se kandidirati za novi mandat.

“Pitanje zločina iz mržnje i govora mržnje promatramo na općoj razini i on je najveći prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Riječ je o trendu koji je prisutan u Hrvatskoj i potvrđuju da se nalazimo u jednom nasilnom okruženju, i ne samo etnički motiviranom, vidimo nasilje u obitelji, školama, prema stručnim osobama”, istaknula je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Upozorila je da nemamo dobru metodologiju kada je riječ o praćenju zločina iz mržnje. Iako broj takvih zločina nije velik, misli da je to zato i što se nedovoljno zna prepoznati etnički motivirano nasilje pa ga policija tako ni ne tretira.

“Od devet odluka, osam je osuđujućih, a sve su uvjetne ili rad za javno dobro. Počinitelj dobije poruku da nema kazne, a žrtva da nema pravde”, upozorila je.

Vidi vezu između etnički motiviranog nasilja i toleriranja ustaštva. “Činjenica je da se korištenje ustaške simbolike jako često tolerira i relativizira, daje se za pravo da se podilazi onima koji prizivaju NDH, poput raznih likova s Hitlerovim brčićima s kojima razgovaraju ministri.”

Smatra da treba upozoravati da su političke predizborne kampanje prilika za podilaženje, a sve je popularniji populizam koji ljudima podilazi, ne govori istinu kako bi ostvario svoje ciljeve i to je loše.

Kada je riječ o posljednjim napadima na Srbe mišljenja je da se ne radi do kraja o pojedinačnim incidentima i “ako ova država smatra da to nije spirala nasilja mora u svakom slučaju adekvatno reagirati na sve slučajeve nasilja.”

“Ako se ustaška simbolika tolerira i ne procesuira to dovodi do nasilja”, ističe Vidović i dodaje da je jako važno kako odgajamo djecu i kakvo društvo želimo biti, te da moramo raditi na edukaciji.

Komentiraj