Vidović brani ravnatelja VSOA-e Kindera: “Ja vjerujem da on nije umočen ni u jednu od tih radnji”

Franko Vidović koji je predsjednik Odbora za obranu i član Odbora za unutarnju politiku i nacionlnu sigurnost  kao gost u programu N1 rekao je kako ne vjeruje u optužbe protiv ravnatelja VSOA-e, već pretpostavlja da je pozadina smjene druga. “Što se tiče samog generala Kindera, ja vjerujem da on nije umočen ni u jednu od tih radnji. Nažalost, u jednom trenutku klanovske bitke koje se vode unutar VSOA-e su njega koštale mandata. Takav način da praktički svaki tjedan izlaze supertajni izvještaji iz VSOA-e nije održiv. Trebalo bi naći opseg što bi VSOA trebala raditi”, rekao je.

Vidović naglašava da ukoliko se problemi ponavljaju kroz mandate tri ravnatelja koji se smjenjuju, onda bi to trebao biti znak da nešto nije dobro sa sustavom, a ne samo pojedincima. Smatra da je ovo pitanje od velike važnosti i da bi Predsjednik i Premijer morali sjesti i pronaći način kako popraviti stanje o kojem velikim dijelom zavisi sigurnost zemlje.

“S druge strane imate niz zakonskih rješenja koji generiraju takvu situaciju. Vi imate apsurdnu situaciju da je Sabor najviše tijelo vlasti u Republici Hrvatskoj, a s druge strane mišljenje Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije obvezujuće, što nas onda uopće pitate za mišljenje. Odbor ima ulogu da kontrolira rad tih službi. Bilo bi logičnije da predsjednik i premijer kojima se i daju izvješća slzužbe da njih dvoje i dogovore i predlože tko će biti ravnatelj službe, a da Sabor zadrži ulogu kontrolora”, objašnjava.

Kakva je uloga ministra obrane?

Jedno od čudnijih zakonskih rješenja je da Ministar obrane predlaže ravnatelja VSOA-e, a nakon toga se više nigdje ne pojavljuje u procesu. “Ravnatelj VSOA-e ne daje svoje izvješće ministru obrane, samo predsjedniku i premijeru. Možda bi dobro rješenje bilo da teret prijedloga bude na premijeru, a da se predsjednik s time može i ne mora složiti. Odbor za obranu nema baš nikakvu ingerenciju nad VSOA-om. Ja jesam upućen u to kroz Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost”, rekao je.

“Praktički bi se njih dvoje mogli usuglasiti iza zatvorenih vrata i pustiti bijeli dim. I to je to. To bi bilo najbolje ovog trenutka za VSOA-u i s obzirom na trenutnu situaciju koja nas okružuje”, dodao je Vidović za N1.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]