Vidmarović: “Rat u Ukrajini bi mogao potrajati još nekoliko godina”

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović komentirao je u utorak za N1 stanje s ratom u Ukrajini.

Govoreći o smjeni članova ukrajinske obavještajne službe, Vidmarović je rekao da to pokazuje da u ovom ratnom stanju treba paziti na kakvoću podataka. “Postoje strahovi da su ti ljudi bili vezani uz rusku stranu i da su igrali dvostruku igru. Ovaj potez mi se čini kao logičan i zdrav”, rekao je i dodao da su u ratnim uvjetima dopuštene sve mjere.

“Vjerojatno su Zelenskom Amerikanci sugerirali da se radi o ljudima koji mogu nanijeti štetu ukrajinskoj sigurnosti”, smatra.

Osvrnuo se na izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je zapadnim zemljama poručio da će, ako nastave naoružavati Ukrajinu, on ‘naoružati svoje partnere’. “Ovdje se ne radi o partnerima koji mogu zaprijetiti Ukrajini. Radi se o stvaranju napetosti u drugim točkama svijeta. Rusko oružje je došlo do izražaja kroz ovu agresiju i pokazalo se visoko učinkovitim. Rusija sada ima kapacitete da proširi svoju mrežu i proda oružje, te da surađuje sa svima onima koje zapad smatra prijetnjom, poput Pakistana i Indije”, rekao je za N1.

Dodao je da su se i Europljani i Amerikanci prevarili po pitanju toga koliko je svijet spreman stati na nečiju stranu. “S jedne strane imamo jačanje regionalizma i zemlje koje su prije ovisile o vezama s SAD-om ili Rusijom sada žele same rješavati svoje probleme. Imamo i neo-antikolonijalizam i nasljeđe nesvrstanosti. Tamo gdje je Washington očekivao snažnu podršku, došlo je do toga da većina zemalja ne podržava narativ o borbi protiv autoritarizma, već žele graditi veze s jednima i drugima. To je strateški fijasko zapada. Nema sankcija koje bi mogle dovoljno udariti po Rusiji, jer većina svijeta to ne podržava”, naglasio je.

Smatra da se sukob neće uskoro zaustaviti. “Ukrajina je pokazala da se može obraniti, a SAD može slati pomoć unedogled. Čak im i odgovara da se Rusija u potpunosti iscrpi. Ovaj konflikt bi mogao potrajati još nekoliko godina”, zaključio je Vidmarović.

Komentiraj