‘VIDI SE RAST KVALITETE HRVATSKE ARHITEKTURE’

17. DANI ORISA, NAJVEĆA MEĐUNARODNA ARHITEKTONSKA KONFERENCIJA U REGIJI

Predavanjima uglednih domaćih i inozemnih arhitekata koji u ovom trenutku predstavljaju najbolje od profesije na svjetskoj sceni bit će ispunjeni 17. Dani Orisa, najveće međunarodne arhitektonske konferencije u regiji iza koje stoji ideja i upornost arhitekta Andrije Rusana, pokretača, vlasnika i urednika Orisa, časopisa za arhitekturu i kulturu življenja. Dvorana Lisinski 14. i 15. listopada i ove godine bit će ispunjena do posljednjeg mjesta jer je svoje sudjelovanje na konferenciji potvrdilo oko dvije tisuće zainteresiranih arhitekata, dizajnera, intelektualaca, ali i običnih građana koji se žele informirati o novim trendovima u arhitekturi.

Koliko su Dani Orisa postali važno mjesto okupljanja arhitekata, a Zagreb centar za susrete struke, najbolje govori podatak da su prošle godine u publici bili gosti iz 14 zemalja svijeta. Iako ovaj projekt dobiva skromnu potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba, na kojoj su organizatori zahvalni, on se u velikom postotku financira uz pomoć sponzora i prodanih ulaznica i na kraju svake godine je profitabilan.

„Upravo zato moguće je i održavati Oris-kuću arhitekture u Zagrebu, organizirati brojne izložbe i zapošljavati petnaest ljudi. Žao mi je da Ministarstvo kulture u svih dvadeset godina postojanja stručnog časopisa Oris, velikog broja izložbi, kao i 17 godina Dana Orisa nije snažnije prepoznalo naš doprinos jednom specifičnom segmentu kulture. Nadam se da će ministrica kulture i gradonačelnik prihvatiti poziv na otvorenje“, kazao je Andrija Rusan koji se, kao arhitekt u praksi, i nakon tolikih godina s jednakim entuzijazmom posvećuje organizaciji ove zahtjevne manifestacije. „Ponosni smo što će ove godine među predavačima biti i RCR Arquitectes iz Katalonije, ovogodišnji dobitnici Pritzkerove nagrade, svojevrsnog arhitektonskog Nobela koji su još prije četrnaest godina gostovali na Danima Orisa. Vjerojatno su zato i odlučili doći u Zagreb, iako su traženi sa svih strana svijeta“, otkrio je Rusan. Uslijed prilično uzavrele političke situacije u Kataloniji, na koju prilikom planiranja njihova dolaska organizatori nisu računali, RCR-u će biti dodijeljena i nagrada Dana Orisa – Oris Rocca za cjelokupni doprinos arhitekturi koju je dizajnirao Alvaro Siza, veliki portugalski arhitekt. Na dodjeli nagrade bit će i Eric Hauck, predstavnik Ureda Katalonije koji kao službeno predstavništvo katalonske vlade djeluje u Hrvatskoj. Na primjedbu da će Dani Orisa prvi službeno predstaviti novu neovisnu državu Kataloniju, ako se dotad dogodi odcjepljenje, Rusan je diplomatski odgovorio da se on kao arhitekt ne miješa u politiku, ali tvrdi da poštuje svačije pravo izbora i slobodu izražavanja.

Ove godine Hrvatsku predstavlja arhitekt Davor Mateković, Sloveniju OFIS arhitekti koji trenutačno predaju na Harvardu, iz Danske stižu arhitekti iz biroa Schmidt Hammer Lassen, specijaliziranog za biblioteke i velike kulturne objekte, iz Italije Walter Agonese, a kao i svake godine na Danima Orisa bit će i Vedran Mimica, hrvatski arhitekt koji je upravo postao profesor na IIT-u, sveučilištu u Chicagu, čija knjiga će biti promovirana tijekom konferencije. Među predavačima bit će i sjajni Belgijanci, Architekten De Vylder Vinck Tallieu, kao i japanski arhitekt Go Hasegava. Ovjenčan ovogodišnjom nagradom slavnog japanskog časopisa Shinkenchiku, u Zagreb dolazi mladi Krešimir Damjanović koji je između tisuću radova koji su pristigli na natječaj dobio prvu nagradu za svoj teoretski rad. Konferenciju će tradicionalno moderirati Maroje Mrduljaš i Dinko Peračić koji će dati i svoj stručni doprinos konferansi.

Osim jesenskog izdanja, Dani Orisa održavaju se i u proljeće, u objektima na obali koji predstavljaju vrhunska arhitektonska ostvarenja, u Rovinju, Poreču i Dubrovniku. “U posljednjih nekoliko godina primjećujem napredak u našoj arhitekturi, u onome što se izvodi i što prepoznaju izvođači. Hrvatskoj arhitekturi općenito raste kvaliteta. Nažalost, nije tako s urbanizmom i promišljanjem odnosa arhitekture i prostora, što još uvelike ovisi o politici. Kriza urbanizma i dalje apsolutno postoji“, zaključio je Andrija Rusan koji ohrabren dobrim reakcijama struke svake godine smatra da Dani Orisa djeluju poticajno ne samo na mlade, nego i na etablirane arhitekte, osobito u zemljama regije.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš