Vlada je u 8:30 održala svoju 30. sjednicu na kojoj je predložila izvanrednog povjerenika za Agrokor, sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

“Nakon što je u petak Trgovački sud u Zagrebu obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o zahtjevu koncerna Agrokor za pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima, Vlada će, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, danas donijeti odluku o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika te takvu odluku bez odgađanja dostaviti sudu”, priopćila je Vlada u nedjelju.

Premijer Andrej Pčenković otkrio je da će Vladin povjerenik za Agrokor biti Ante Ramljak.

“Ovo je tema koja je zaokupirala pozornost naše javnosti, ali i susjednih zemalja”, rekao je Plenković na početku sjednice te podsjetio kako je prošlog tjedna u Saboru usvojen zakon, a Agrokor u petak podnio zahtjev Trgovačkom sudu.

“Riječ je o političkom pitanju i ključnom gospodarskom i financijskom pitanju. Predažemo da novi povjerenik bude Ante Ramljak”, rekao je Plenković.

Premijer je rekao kako je Ramljak iskusni stručnjak te mu se zahvalio što je prihvatio ovu ulogu. “Vlada preuzima odgovornost. Našim izjavama osigurali smo da ne dođe do panike na financijskom tržištu. Osigurali smo i opskrbu Agrokorovih dućana”, rekao je.

“Sada donosimo političku odluku kada ćemo taj plimni val spustiti na razinu, možda ne na razinu bonace, ali jednog popodnevnog maestrala”, objasnio je.

Dodao je kako će osigurati isplatu plaća radnicima i isplatu dobavljačima. “Doći će do deblokade računa. U drugoj fazi slijedi proces restrukturiranja”, dodao je predsjednik Vlade.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić naglasila je kako je ovo važan trenutak. “Problem koji nas opterećuje tjednima, sada se počinje rješavati”, kazala je.

Dodala je kako će povjerenik voditi računa da isplate krenu. “Svi koji su govorili da će dobavljači morati čekati 15 mjeseci za isplatu nisu govorili istinu”, poručila je ministrica.

Dalić je kazala kako će prioritet biti oni naj,anji koji dugo čekaju na isplatu, a raspored isplate napravit će se već ovaj tjedan. “Plaće zaposlenika i redovitost njihovih primanja su na vrhu prioriteta ovoga tjedna”, istaknula je.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je kako će OPG-ovi i mali dobavljači biti namireni.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je kako ovo rješenje ne znači amnestiju odgovornih za ovo stanje. “Ovo je potez koji će dovesti do smirivanja cijele situacije. Ovo nije situacija usmjerena na spašavanje bilo čije kože već hrvatskog gospodarstva”, dodao je ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Prijedlog Vlade jednoglasno je izglasan, a rješenje je poslano Trgovačkom sudu, koji bi u roku od dva radna dana trebao donijeti rješenje o otvaranju postupka izvanredne uprave i odluku o imenovanju izvanrednog povjerenika.

Premijer Andrej Plenković u 10 sati sastat će se s ključnim dobavljačima koncerna Agrokor u Banskim dvorima, a u podne će održati sastanak s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

Podsjetimo, Ivica Todorić u petak je aktivirao tzv. ‘lex Agrokor’, kojim upravljanje koncerna Agrokor prepušta državi. “Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”, poručio je u petak Todorić.

Komentiraj