VIDEO: ZOVKO: “Hrvatska ima priliku ujediniti EU koja se našla pred velikim izazovima”

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove, Željana Zovko komentirala je za Nacional.hr važnost današnjeg Zagrebačkog summita o Zapadnom Balkanu, koji je središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem.

Danas je puno veća važnost Zagrebačkog summita nego li kad se on planirao

“U jeku novih okolnosti vezanih uz koronavirus koji je pred Europsku uniju postavio nove izazove možemo reći da Summit o Zapadnom Balkanu ima puno veće značenje nego li kada se on planirao”, napominje Zovko i dodaje kako Hrvatska ima priliku pokazati svijetu da je EU jedinstvena.

„Europska unija je posebice u ovom kriznom vremenu, iskazala solidarnost prema partnerima sa Zapadnog Balkana. Summit će kao primjer naših bliskih i partnerskih odnosa naglasiti uzajamnu potporu u suzbijanju epidemije s kojom smo trenutno svi suočeni”, naglasila je Zovko.

Napeti vanjskopolitički odnosi 

“Trenutna geopolitička situacija se mijenja iz dana u dan i svjesni smo određenih napetosti i duboke polarizacije između Kine i SAD-a i sa druge strane Rusije. Također imamo turbolentnu situaciju na svim svjetskim ratištima i dobro poznatu situaciju sa Turskom koja šalje izbjeglice koje pak traže svoj put”, istaknula je Zovko izazove s kojima se EU susreće.

Održavanjem ovogodišnjeg Zagrebačkog summita obilježava se 20. obljetnica prvog sastanka na vrhu EU-a, na kojem su sudjelovala izaslanstva iz Jugoistočne Europe, koji je također održan u Zagrebu.

„Zahvaljujući predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a, europska integracija Zapadnog Balkana ponovno se našla u samom vrhu prioriteta EU-a”, zaključila je Zovko.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku

Željana Zovko: "Zagrebački sammit uspjeh je hrvatske vanjske politike."

Posted by Nacional News Magazin on Wednesday, May 6, 2020

 

 

Komentiraj