VIDEO: Željana Zovko: “Svatko tko Hrvatsku ima u srcu, ima mjesto na svim njenim obljetnicama”

“25. godišnjica Oluje je velika obljetnica i ja pozdravljam odluku Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade koji dolazi iz redova srpskog naroda, da nazoči ovoj  obljetnici. Kao što je i on sam rekao, ovo je proslava zahvalnosti za konačno pripajanje hrvatskog teritorija, za završetak rata, ali i za očuvanje Bosne i Hercegovine kao neovisne države”, rekla je za Nacional.hr hrvatska europarlamentarka Željana Zovko.

 Srpska manjina u Republici Hrvatskoj su hrvatski građani

Veliki broj hrvatskih građana srpske narodnosti je sudjelovao u borbi za očuvanje Republike Hrvatske i na ovaj se način i njima daje počast, i otac gospodina Borisa Miloševića je bio hrvatski branitelj. Ovo je simbolični čin i jedna od najljepših povijesnih tekovina. Hrvatska stoji iza svih svojih građana bez obzira koje nacionalnosti bili. Svatko onaj tko Hrvatsku ima u srcu, koji se borio za njeno očuvanje, i tko se bori  za njezin prosperitet apsolutno ima mjesto na svim njezinim obljetnicama.

Ovo je  pokazatelj kojim bi smjerom i  Republika  Srbija trebala ići kako bi hrvatska manjina u toj zemlji  našla svoje punopravno mjesto

Republika Srbija na svom europskom putu mora voditi pomirljivu politiku kroz pomirljivu retoriku. Sve ove godine kada se politika gradila na politici sukoba, kopanja po ranama iz prošlosti, nepovratno su bačene jer sve su to bile pogrešne politike. Ostavimo prošlost povjesničarima a svaka se zemlja, prvenstveno treće zemlje, moraju brinuti kako naći put u jedno normalno civilizirano europsko društvo.

Hrvatska je mlada zemlja, mlada demokracija koja i ovim činom pokazuje veliku političku zrelost  

Hrvatska ovim postupkom šalje jednu državničku, europsku poruku. Poruku da je sazrela i da je ključni faktor i ključna zemlja za rješavanje pitanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu.  Ona je uspjela pomiriti sve ono što se činilo potpuno nepomirljivim, i to u jednom kratkom periodu od 25 godina.  Svi znamo da rane vrlo teško zacjeljuju i hvala svima koji su  uložili trud da do ovakve geste dođe.

Ne smijemo zaboraviti da je Oluja spriječila još veći masakr u Bihaću, nego što je bio ratni zločin u Srebrenici. 

Hrvatska je bila odlučujući faktor za očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine.  Danas je sve to gurnuto pod tepih, apsolutno zabroravljeno,  a Hrvatska je u tom trenutno bila jedina zemlja koja je bila  ključna za opstanka Bosne i Hercegovine.

Čitavi intervju sa Željanom Zovku možete pogledati i na Nacionalovoj Facebook stranici.

 

 

 

Komentiraj