VIDEO: ZAPANJUJUĆI PRIZORI Iz vodenog groba izvirila meksički samostan, sve zahvaljujući suši

Zapanjujuće fotografije i snimke meksičkog hrama Santiago pojavile su se na Internetu, pokazujući crkvu koja se uzdigla iznad vode poput ruševina Atlantide. Područje Meksika u kojem se nalazi crkva, rijeka Grijalva u Chipasu, suočena je sa velikim sušama posljednjih godinu dana, koje su izazvale spuštanje razine vode za čak 25 metara.

Jedina dobra stvar u toj suši je pojavljivanje crkve, za koju se mislilo da je izgubljena u vodenom grobu. Vjeruje se da je crkva sagrađena sredinom 16. stoljeća od strane grupe redovnika pod vodstvom fra Barolomea de la Casasa koji je na to područje stigao s grupom španjolskih doseljenika.

Crkva je napuštena između 1773. i 1776. godine zbog raznih epidemija, koje su od kraja 15. stoljeća bile česte u Americi, kada su istraživači, doseljenici i trgvoci sa sobom u Novi svijet donijeli nove bakterije i viruse.

Nakon dovršetka brane 1966. godine crkva je potpuno poplavljena i nije viđena gotovo 40 godina. U još jednom ‘valu’ suša 2002. godine, crkva se ponovno pojavila. Posljednjih dana u Chipasu turizam cvate. “Narod slavi”, kaže lokalni ribar koji sa svojim kolegama organizira obilaske brodovima oko ruševina crkve, dok ponovno ne nestanu pod vodom.

Komentiraj