VIDEO: ZAGREBDOX Veliki pečat za najbolji film dodjeljen kineskom redatelju Yang Zhangu

ZagrebDox

Na svečanoj večeri održanoj ovaj vikend u kinu Kaptol Boutique Cinema dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima petnaestog izdanja ZagrebDoxa.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se trideset i sedam filmova. Tročlani međunarodni žiri činili su: redatelj Nebojša Slijepčević, ujedno predsjednik žirija, zatim filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller i redatelj Želimir Žilnik.

Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio kineskom filmu ‘Na planini’ u režiji Yang Zhanga. Svoju odluku obrazložili su riječima:

“Film osvaja vizualnom ljepotom i režijskim umijećem, uvodi nas u život jedne daleke zajednice prikazujući slavlja i žalovanja, rođenje i smrt, spektakularne proslave i intimne razgovore. Film za koji se s punim pravom može reći da mu je svaki kadar poput slike, predivna meditacija o pravim vrijednostima u životu”.

Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja, filmu ‘U procijepu’ američkog redatelja Binga Liua i filmu ‘Moj neznani vojnik’ ukrajinske redateljice Anne Kryvenko.

Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijeljen je ostvarenju ‘Una Primavera’ redateljice Valentine Primavere, koprodukciji Austrije, Italije i Njemačke.

Regionalni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: hrvatskom filmu ‘U ime Republike Hrvatske’ Gorana Devića i srpskom filmu ‘4 godine u 10 minuta’ Mladena Kovačevića.

Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina dodijelili su filmu ‘Još se snima’ u režiji Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba koji je nastao u koprodukciji pet zemalja: Libanona, Sirije, Francuske, Katara i Njemačke. U objašnjenju žirija stoji:

“Glavnu nagradu Mali pečat dodjeljujemo iskrenoj priči iz pakla. S kamerom kao oružjem, protagonisti pobjeđuju strah i iznjedruju priču o prijateljstvu i jedinstvu usred ruševina Sirije”.

Ove godine na ZagrebDoxu je drugi put dodijeljena i Nagrada FIPRESCI, Nagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara. Nagradu je dobio talijanski film ‘Pospane priče’ u režiji Luce Magija.

Članovi žirija nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su mađarskom filmu ‘Lake lekcije’ u režiji Dorottyje Zurbó. Posebnim priznanjima žiri Movies that Matter nagradio je njemačko-britansko-australski film ‘Otok gladnih duhova’ u režiji Gabrielle Brady i američki film ‘Na njezinim plećima’ u režiji Alexandrije Bombach. Nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih osvojio je američki film ‘Sajam znanosti’ redatelja Cristine Constantini i Darrena Fostera. O nagradi su odlučili učenice i učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu.

Nagrada Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije – pripala je filmu ‘Nastavit će se’ u režiji Ivarsa Seleckisa.

Počasni pečat za dugogodišnju profesionalnu i prijateljsku suradnju i potporu ZagrebDoxu direktor i osnivač ZagrebDoxa dodijelio je Hrvoju Hribaru i Tueu Steenu Mülleru.

“Obilježavajući petnaestu godišnjicu festivala, Zagrebdox želi zahvaliti svima koji su mu pomogli da započne, razvije se i ustraje kroz sve ove godine. Zahvaliti svima, a bilo ih je doslovno na stotine koji su na ovaj ili onaj način ugradili dio sebe u naš festival. Odabrati nekoliko bilo bi nepravedno prema ostalima. Stoga smo odlučili na simboličnoj razini zahvaliti i dodijeliti počasni pečat ZagrebDoxa samo dvojici”, rekao je Nenad Puhovski.

Na petnaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od sto filmova u šesnaest programa. Festival je posjetilo više od 150 gostiju iz cijeloga svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više. ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz potporu programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA. Generalni sponzor festivala je Hrvatski Telekom.

Komentiraj