HINA

VIDEO: ZADARSKO PODRUČJE POD VODOM “Srušen je gornji ninski most i stanje je apokaliptično”

Zadar i veći dio Zadarske županije u ponedjeljak je pogodilo veliko nevrijeme i obilne kiše. U kasnim poslijepodnevnim satima kiša u Zadru je prestala. Nevrijeme je poplavilo ceste, dio bolnice, groblje i brojne objekte.

U svim osnovnim i srednjim školama odgođena je poslijepodnevna nastava. Tvrtka Vodovod priopćila je kako je u sustavu vodoopskrbe došlo do zamućenja vode, te kako ju je prije upotrebe potrebno dobro prokuhati.

Opća bolnica Zadar priopćila je kako su na Odjelu kirurgije uništene sale, te se odgađaju operativni zahvati. Na dva dana zatvoren je i trgovački centar Supernova, čija je garaža u potpunosti poplavljena, a voda je izbila i do razine zemlje.

Zbog obilne kiše koja je tijekom noći i jutra izazvala poplave na području Zadra, na terenu je trenutno angažirano 125 pripadnika vojske, priopćio je Ministarstvo obrane. “Za pomoć u poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 20 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba i ostalih sredstava te šest radnih strojeva: dva samoistovarivača s prikolicom, jedan kopač, jedna labudica, dvije kombinirke te 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti”, navodi MORH u priopćenju.

U poslijepodnevnim satima održan je sastanak Stožera civilne zaštite, na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković te ministri Krstičević, Božinović i Kujundžić, kao i gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin.

“Nevrijeme je došlo s mora. Stradala je Murvica, Bibinje, Sukošan, loše je u Ninu. Pukla je brana na Jarugi, tako da nije bajno. Očekujemo da takvih padalina naglih neće više biti kao jutros”, izajvio je nakon sastanka s članovima Vlade zadarski župan Božidar Longin.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić dodao je kako riječ o veliki štetama, ali da će konkretni podaci biti poznati tek kroz par dana.

Šteta je zabilježena i u Ninu, gdje je bujica vode srušila most. “Na zaobilaznici nam je ostalo zarobljeno vatrogasno vozilo, vatrogasci su krenuli spašavati ljude koji su zarobljeni u automobilu. Dvoje ljudi je ostalo zarobljeno na cesti, a vatrogasci su iz vozila izašli na krov. Srušen je gornji ninski most i stanje je apokaliptično”, izjavio je za HRT Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Komentiraj