ZADAR POD VODOM ZBOG JAKOG NEVREMENA Poplavljena bolnica, dijelovi grada bez struje

HINA/ ml

Zadar je jutros pogodilo jako nevrijeme, javljaju lokalni mediji. Grad je u kaosu. Neke su škole otkazale nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Ceste i podrumi su poplavljeni.

“Stožer civilne zaštite Grada Zadra, donio je odluku o odgodi nastave u poslijepodnevnoj smjeni u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Zadra. Također, sve škole u obavezi su osigurati dežurstva profesora i djelatnika i prihvat djece u slučaju da neko od učenika ipak dođe u školu”, objavljeno je na stranicama Grada Zadra.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je da je obilna kiša u ponedjeljak tijekom jutra poplavila dijelove zadarske bolnice. Novinarima je rekao da je veliki broj prostorija u bolnici poplavljen pa je dogovoreno da se, bude li potrebe, hitni pacijenti prevoze i zbrinjavaju u Gospiću i Šibeniku.

“Ozbiljna je poplava, veliki broj prostorija u bolnici je nažalost poplavaljen ili voda curi”, rekao je Kujundžić dodavši kako je u stalnom kontaktu s ravnateljem zadarske bolnice, koju će obići tijekom dana.

Obilna kiša u Zadru poplavila je kuće i podrume. Iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro palo oko 190 litara kiše po četvornom metru, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić te izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog stožera, generalom zbora Mirkom Šundovom, krenuli su u ranim poslijepodnevnim satima prema Zadru, kojeg je jutros pogodilo jako nevrijeme popraćeno obilnim padalinama.

Zbog obilne kiše koja je tijekom noći i jutra izazvala poplave na području Zadra, u pripravnosti je 300 vojnika koji se nalaze u vojarni u Benkovcu i vojarni Zemunik.

Za pomoć u poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 13 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba, šest radnih strojeva koji mogu služiti za raščišćavanje naplavina i 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti.

Vladino izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, sudjelovat će na sastanku kriznog stožera oko 15 sati, u prostoriji Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra (Put Murvice 24). Sastanku će također nazočiti župan Zadarske županije, Božidar Longin, i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.

Komentiraj