VIDEO Zadar: Izložba o pop ikoni Andyu Warholu

hrt

U Kneževoj palači u Zadru otvorena je izložba ikone pop-arta Andyja Warhola. Posebnost zadarskog postava u tome je što prikazuje djelo, ali i intimu velikog umjetnika, izvještava HRT (VIDEO).

Ulazimo u život umjetnika koji je stvarao djela masovne kulture, istodobno propitujući površnost konzumerizma. Postav je u Zadar stigao iz slovačkog muzeja, prvog posvećenog opusu Andy Warhola

Izložili smo njegove rane radove, ali i artefakte i dokumente o njegovom životu, osobne stvari i fotografije koje je radio njegov osobni fotograf i prijatelj,  kaže voditelj Muzeja Andyja Warhola Martin Cubjak.

Izdvojila bih prvi fotoaparat kojim se Warhol koristio i izdvojila bih definitivno njegovu krštenu haljinu,  ističe suorganizatorica izložbe Nataša Mrkonjić iz Rebel Kolektiva.

Uz osobne predmete i djela koja svjedoče Warholov pop-artistički koncept, ova izložba pokazuje i umjetnički naboj njegovog njujorškog studija.

U vrijeme najveće Warholove popularnosti Majda Ćoza je živjela u blizini njegovog Factorya. Situaciju je to koja je bila zabavna, kreativna i puna energije. To je ustvari bila jedna knjižara gdje sam izlazila, on me tamo slikao. Bila sam iznenađena. Nikad se nije bojao nikakvih razmišljanja i mišljenja,  prisjeća se Majda Ćoza.

Otvoren je i program koji prati izložbu: Uz izložbu koja je platforma, imat ćemo razne radionice, panele i predavanja,  najavljuje ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš.

Tako će i mladi umjetnici tijekom izložbe otvorene do 15. rujna imati priliku za svojih 15 minuta slave, baš kao što je vizionarski predvidio novo doba Andy Warhol.

Komentiraj