Xi Jinping afirmirao se kao najmoćniji čelnik unazad 40 godina u Kini: ušao je u povelju vladajuće Kineske komunističke partije, jednako kao i osnivač režima Mao Zedong, izvještava HRT (VIDEO).

Očekuje se da će Xi Jinping (64), koji je na čelu partije od kraja 2012., sutra dobiti novi petogodišnji mandat glavnog tajnika, najviši naslov u zemlji.

Više od 2300 delegata iz čitave zemlje odobrilo je danas uključivanje u povelju partije – Misli Xi Jinpinga o socijalizmu na kineski način za novo razdoblje. Koncept je to koji odsad predstavlja vodič djelovanjanajveće stranke na svijetu (89 milijuna članova).

To će mu dati iznimne ovlasti. Imat će status poput onog koji je imao Mao, kaže Willy Lam, politolog s kineskog sveučilišta u Hong Kongu. Mogao bi biti kao on: doživotni čelnik toliko dugo koliko bude zdrav, dodao je.

Nijedan čelnik nakon Mao Zedonga (1893.-1976.) nije doživio da se njegov doprinos ideologiji tako slavi dok je još na funkciji.

Ime Denga Xiaopinga, tvorca reformi s kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća koje su od Kine učinile drugu gospodarsku silu na svijetu, ušlo je u povelju nakon smrti, 1997.

Komentiraj