VIDEO: VIS Operacija traganja za tijelima američkih vojnika

U subotu je na Visu održana akcija pronalaženja posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa.

Na Danu uvaženih gostiju međunarodne akcije na Visu proisustvovali su ministar obrane Damir Krsičević, ministar branitelja Tomo Medved, te veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes.

Akciju je organizirala veleposlanica SAD-a u suradnji s Agencijom Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima.

“Posebno zahvaljujem Ministarstvu hrvatskih branitelja na suradnji u planiranju i koordinaciji ove operacije. Više 200 američkih vojnika nestalo je na hrvatskom teritoriju, a preko 28 000 u Europi. Teško je pronaći način na koji ih možemo pronaći i identificirati sve, ali ova misija je jedan od primjera. Radujemo se pregovaranju oko sklapanja sporazuma i nadam se da je ovo samo prvi korak u budućoj suradnji”, naglasila je Noyes.

Krstičević je istaknuo kako Republika Hrvatska pružanjem potpore SAD-u odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima te dodao da ovaj način odnosa prema žrtvama može biti primjer Hrvatskoj kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji.

Ministar Medved rekao je kako je na zahtjev SAD-a Ministarstvo hrvatskih branitelja vrlo angažirano u ovoj aktivnosti te je u kratkom roku ishodilo sve potrebne dozvole i uložilo napore kako bi se ona provela. Dodao je kako Ministarstvo radi i na pronalasku hrvatskih žrtava iz Domovinskog rata.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Veleposlanstvo SAD-a i navedena Agencija već su najavili nastavak započete suradnje te potpisivanje međunarodnog sporazuma u ovom području budući da SAD raspolaže podacima o 61 lokaciji poginulih i nestalih američkih vojnika na teritoriju Republike Hrvatske. Pružanjem potpore Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj operaciji Republika Hrvatska odaje počast američkim ratnim veteranima i njihovim obiteljima.

Komentiraj