FOTO/VIDEO: VELIKI POTRES U AZIJI Poginulo više od 100 osoba, zbraja se materijalna šteta

EPA

Nakon što je u ponedjeljak snažan potres jačine 7.5 stupnjeva po Richteru pogodio sjeverni Afganistan, počele su se zbrajati žrtve i štete. Podrhtavanje tla snažno se osjetilo i u Pakistanu i sjevernoj Indiji.

Epicentar potresa bio je u planinskoj regiji Hindu Kush, oko 75 kilometara od Faizabada.

U glavnim gradovima sve tri države vlasti su evakuirale zgrade, a promet je prekinut.

BBC javlja kako je broj poginulih u Pakistanu, Afganistanu i Indiji dosegao 100. Broj bi se tijekom dana mogao još povećati, jer su brojni ljudi još zarobljeni među ruševinama, a u bolnice stalno pristižu novi ranjenici.

Izvješća iz Afganistana govore o stampedu u školi za djevojke u afganistanskoj pokrajini Takhar, u kojem je poginulo 12 učenica. Još pet osoba poginulo je u istočnom gradu Jalalabadu. Strahuje se kako bi se broj smrtnih slučajeva mogao povećati.

Više od stotinu osoba ozlijeđeno je u Pakistanu, a većina ozljeda rezultat je urušavanja zgrada. Svjetske agencije javljaju kako se glavni indijski grad tresao više od minute. Indijski premijer Narendra Modi na Twitteru je poručio kako su spremni pomoći Afganistanu i Pakistanu.

Dužnosnici su izvijestili kako se potres dogodio na dubini od 212 kilometara. Prvo je javljeno kako je potres bio jačina 7.7 po Richteru, a potom je smanjen na 7.5.

Ova regija u povijesti je bila suočena s brojnim snažnim potresima. U potresu jačina 7.6 stupnjeva po Richteru 2005. godine u Kašmiru je poginulo više od 75 tisuća ljudi. U travnju ove godine najgori potres zadesio je Nepal u kojem je poginulo više od devet tisuća ljudi, a oštećeno je ili uništeno gotovo milijun kuća.

https://www.youtube.com/watch?v=vM6QHIHWK78

Komentiraj