VIDEO Orešković: Balkanska ruta zatvorena, danas smo na nuli

Hrvatska, Slovenija i Austrija na summitu EU-a u ponedjeljak zagovarale su zatvaranje balkanske rute za migrante i rezultat toga je da “smo danas na nuli”, rekao je u srijedu na tiskovnoj konferenciji hrvatski premijer Tihomir Orešković

Naš je zajednički stav bio da treba zatvoriti balkansku rutu i da takva formulacija treba ući u završnu izjavu sa summita, rekao je Orešković. Iako je izjava ublažena pa su čelnici EU-a prihvatili forumlaciju da je “neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada završen”, Orešković smatra da je cilj ispunjen jer je poruka iz Bruxellesa bila jasna.
Slovenija je jučer aktivirala schengenska pravila, što znači da osoba koja ne traži azil neće proći kroz Sloveniju, što je stvorilo domino efekt od Hrvatske preko Srbije do Makedonije, rekao je premijer.
“Danas smo na nuli”, naglasio je Orešković govoreći o broju migranata u prolasku kroz Hrvatsku. “To je pozitivan rezultat za Hrvatsku i za naše susjede”.
Sve se to dogodilo bez ikakvih tenzija, izazova, zahvaljujući super suradnji i odličnoj koordinaciji s državama balkanske rute, rekao je Orešković.

(Hina) xdj ydj

Komentiraj