VIDEO: Uragan Debbie zahvatio Queensland, broje se žrtve

Uragan Debbie donio je u utorak sjeveroistoku Australije jake pljuskove i silovite udare vjetra. Čupao je drveće noseći krovove na svom putu te natjeravši tisuće stanovnika da potraže sklonište prije nego je počeo slabjeti.

Olujno nevrijeme praćeno udarima vjetra od 270 km/h prvo je zahvatilo otoke blizu savezne države Queensland, popularne među stranim turistima zbog blizine Velikog koraljnog grebena.

Debbie je tijekom noći sporije napredovala i stigla na obalu između gradova Airlie Beach i Bowen u ranim prijepodnevnim satima, a predvečer je uragan oslabio i svrstan je u drugu skupinu na petostupanjskoj ljestvici te se očekuje njegovo daljnje slabljenje.

Najmanje je jedna osoba teško ozlijeđena, ali točan broj žrtava i razmjeri štete još se ne znaju. Vremenske se prilike još nisu smirile pa spasilačke ekipe nisu mogle intervenirati tijekom noći, unatoč brojnim pozivima.

Službe savezne vlade u stanju su pripravnosti kako bi pružile pomoć stanovnicima Queenslanda uz sudjelovanje vojske, helikoptera i zrakoplova.

Najmanje je jedna osoba teško ozlijeđena u urušavanju zida te se očekuje velika šteta i još ozlijeđenih, “ako ne i poginulih”, rekao je Ian Stewart iz queenslandske policije.

Komentiraj