VIDEO: Ulicama Singapura testiraju se samovozeći taksiji

Samovozeći taksiji, koji su pritom i besplatni, počeli su voziti ulicama Singapura, prenosi BBC. Ipak, radi se samo o probnim vožnjama, ali napravljen je korak dalje od Googlea i Ubera.

Kako se radi o probnim vožnjama, u automobilu se i dalje nalazi vozač, ali automobili voze sami. Vozač je u automobilu samo kako bi nadzirao performanse i kao osiguranje da se izbjegnu nesreće, pođe li nešto po zlu.

Iza ovih samovozećih taksija stoji tvrtka nuTonomy, američka startup tvrtka koja se bavi razvojem softwarea za samovozeće automobile. Osnovala su je 2013. godine dva istraživača s MIT-a, koji su specijalizirani u robotici i autonomnoj vožnji. Tvrtka je ranije ove godine prva dobila dopuštenje singapuske Vlade da testira samovozeće automobile u nekim dijelovima grada, a sada su testove proširili i na vožnju s putnicima.

Samovozeći taksiji na ulicama Singapura mala su električna vozila Renaulta i Mitsubishija, koja su opremljena softwareom tvrtke nuTonomy i kamerama. Novi testovi izvode se sa šest automobila.

Komentiraj