Dusko Marusic/PIXSELL

VIDEO: ‘Ulaganje za zeleniju budućnost’ – EU pokrenula Green Week 2016.

Zeleni tjedan 2016. najveća je godišnja prilika za debatu i raspravu o europskoj politici o okolišu, a održat će od 30. svibnja do petka 3. lipnja.

Ove će godine u središtu biti tema „Ulaganje za zeleniju budućnost”.

“Zeleni tjedan nudi jedinstvenu priliku za okupljanje pojedinaca i organizacija koji mogu pridonijeti oblikovanju održivog razvoja Europe. Ovogodišnja je glavna tema zeleno ulaganje. Za prelazak na kružno gospodarstvo s niskim udjelom ugljika potrebno je dobro ulaganje. Europa je u dobrom položaju da predvodi taj prelazak. Naši fondovi, kao što su EFSU i LIFE te Horizon 2020, usmjeravaju ta ulaganja prema održivom razvoju”, rekao je Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.

Cijeli će se tjedan širom Europe održavati internetske debate, razgovori na Twitteru i događaji kako bi se pokazalo kako ulaganja mogu stvoriti zeleniju budućnost u Europi. Svaki će dan biti predstavljen drugačiji aspekt teme, a sudjelovat će velik broj različitih zainteresiranih organizacija i partnera.

Donosimo vam tjedni program s temama:

Ponedjeljak 30. svibnja – Ulaganje za zelenije gradove

Zeleni tjedan EU-a otvorit će se u Ljubljani (Slovenija), ovogodišnjoj europskoj zelenoj prijestolnici. Događaji će tijekom dana govoriti o tome kako financiranje zelenijih gradova unaprjeđuje kvalitetu života u gradu. Države članice Europske unije potpisat će Amsterdamski pakt i definirati Urbanu agendu EU-a koja će ujediniti državna tijela, općine i zainteresirane strane u poticanju urbane održivosti.

Utorak 31. svibnja – Ulaganje u selo

Razgovori će istraživati načine zaštite naših budućih ulaganja u selo. Povjerenik Karmenu Vella otvorit će međunarodnu konferenciju o održivom upravljanju hranom i biootpadom koju vodi ACR+. Jutarnje čavrljanje na Twitteru (#askEASME) odgovorit će na sva pitanja o fondovima EU-a glede okoliša. Internetska debata koju organizira GLOBE EU u Europskom parlamentu nastavit će razgovor o održivoj hrani, a belgijska platforma za biološku raznolikost i Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) bit će domaćini događaja koji će prikazati višestruke prednosti prirodnih rješenja. Najbolji projekti programa LIFE-Nature bit će proglašeni u dvije kategorije: Priroda i biološka raznovrsnost te Okoliš i informacije.

Srijeda 1. lipnja – Ulaganja koja to omogućuju

Zelena ulaganja imaju pozitivan utjecaj na otvaranje radnih mjesta. Sustavima kružnog gospodarstva i tvrtkama potrebno je prilagođeno financiranje jer često na različite načine plaćaju povrat uloženih sredstava. Ulaganje privatnih financijskih sredstava u zelenija rješenja može nadjačati tržišne neuspjehe i pružiti važne socijalne naknade. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen i povjerenik Karmenu Vella govorit će u Bruxellesu (Belgija) o načinu na koji Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) može mobilizirati financijska sredstva za zelene projekte i kako možemo financijski sustav usmjeriti prema održivim projektima. I grupa direktora iz sektora maloprodaje obvezat će se na ulaganje u kružno gospodarstvo.

Četvrtak 2. lipnja – Ulaganje u naše oceane

Taj će se dan istraživati potencijal plavog gospodarstva koje predstavlja 4% BDP-a EU-a i više od pet milijuna radnih mjesta. Povjerenik Karmenu Vella govorit će o prirodnom kapitalu na Europskom poslovnom summitu. Webinar o pristupanju fondovima radi ulaganja u održive plave projekte tog će poslijepodneva pokazati na koji način promotori projekata mogu kombinirati različite izvore.

Petak 3. lipnja – Ulaganje u buduće generacije

Zeleni tjedan 2016. završit će u Beču (Austrija) s događajem pod nazivom „Ciljevi održivog razvoja za zelenu budućnost: Ulaganje u buduće generacije”. Teme razgovora obuhvaćat će provedbu programa Agenda 2030 za ciljeve održivog razvoja. Govornici će, između ostalih, biti povjerenik Karmenu Vella, austrijski ministar okoliša Andrä Rupprechter i direktor UNEP-ova regionalnog ureda za Europu, Jan Dusik. Tijekom jutra na Twitteru će se razgovarati o zelenim vještinama.

Na event se možete registrirati ovdje.

Komentiraj