Sjedinjene Američke Države ispalile su 59 raketa Tomahawk na sirijsku zračnu bazu Shayrat kod Homsa odakle su ranije ovog tjedna pokrenuti kemijski napadi. Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da je naredio zračne napade na sirijsku zračnu bazu objavivši da djeluje u “vitalnom nacionalnom sigurnosnom interesu SAD-a”.

Trump se u petak obratio javnosti. “Sirijski diktator Bashar al-Assad u utorak je pokrenuo strašan kemijski napad na nevine civile. Koristeći smrtonosni nervni agens, Assad je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece koji su umirali polako i na brutalan način”, rekao je u početku svog obraćanja Trump.

“Preksrasna djeca okrutno su ubijena u ovom barbarskom napadu. Niti jedno dijete ne bi smjelo patiti na ovakav način”, dodao je. Trump je objasnio kako je naredio vojni napad na zračnu bazu u Siriji odakle su krenuli kemijski napadi kako bi spriječio daljnje širenje i upotrebu kemijskog oružja. “Nema sumnje da je Sirija koristila zabranjeno kemijsko oružje, prekršila svoje obveze temeljene na Konvenciji o kemijskom oružju i ignororala molbe Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Trump.

Naglasio je da su ‘vrlo dramatično’ propali svi pokušaji posljednjih godina da se promijeni ponašanje Bashara al-Assada. “Rezultat svega je da se izbjeglička krioza nastavlja i prosubljuje, a regija se nastavlja destabilizirarti, što prijeti SAD-u i njenim saveznicima.

“Večeras pozivam sve civilizirane nacije da se uključe u pokušaje zaustavljanja krvoprolića u Siriji, kao i zaustavljanje terorizma svih vrsta”, rekao je američki predsjednik. Zatražio je “Božju mudrost” kako bi se suočio s izazovima turbulentnog svijeta te dodao kako se mole za sve ranjene duše i za one koji su umrli.

https://www.youtube.com/watch?v=rMttGfNmLcc

Komentiraj