VIDEO: Više tisuća prosvjednika u Sarajevu zbog donošenja novog Zakona o radu

16:16 Broj prosvjednika ispred zgrade parlamenta je počeo opadati

15:55 Medijima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić. Rekao je da je Zakon mnogo liberalniji od prethodnog. Nije dozvolio pitanja novinara.
”Nije ovo sveto slovo na papiru. Mi Zakon o radu možemo mijenjati u budućnosti, možemo napraviti izmjene”, dodao je Novalić.

14:30 Selvedin Šatorović iz Saveza samostalnih sindikata BiH pozvao je sve radnike na obustavu rada u cijeloj FBiH te da krenu ka Sarajevu nakon što je na sjednici Parlamenta usvojena Reformska agenda.

14:20 Prosvjednici su odblokirali centar

13:50 Blokiran je centar Sarajeva

13:30 Prosvjednici su u naletu srušili i ogradu ispred Parlamenta, no velik broj dobro opremljenih specijalaca spriječio je njihov nalet i vratio ogradu na mjestu javlja Radio Sarajevo.

13:20 Nezadovoljni radnici pokušali su ući u zgradu Parlamenta, zaustavila ih je policja. Radnici viču “Lopovi, lopovi”

13:05 Prosvjednici prijete ulaskom u zgradu Parlamenta

13:00 Iako su prosvjednici tražili da se odgodi glasanje o Zakonu o radu, zastupnici u Parlamentu prihvatili su dnevni red sjednice i i njega uvrstili glasanje. Oporbeni zastupnici napustili su parlament.

Ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu okupilo se u četvrtak više tisuća prosvjednika koji traže povlačenje iz procedure Zakona o radu koji, kako tvrde, umanjuje njihova prava, dok vlasti najavljuju donošenje zakona koji je dio reformi na koje su se vlasti obvezale na putu približavanja zemlje Europskoj uniji.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara izjavila je danas da će zakon biti donesen te da je vrijeme da se BiH okrene reformama. Vlada Federacije BiH je prošloga donijela izmjene zakona po naputcima Europske komisije u sklopu širokih reformskih mjera oko kojih se slažu poslodavci u Federaciji BiH.

Predstavnici sindikata poručili su da neće odustati od blokade parlamenta sve dok se s dnevnog reda ne povuče ovakav prijedlog zakona i ne počnu pregovori o novom prijedlogu teksta zakonskog rješenja.

Ranije je ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač najavio kako će pripadnici policije osigurati nesmetano održavanje sjednice Doma naroda.

Na sjednici bi prijedlog novog Zakona o radu mogao proći samo uz tijesnu potporu zastupnika nakon što se raspala vladajuća koalicija HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), koju je napustila Demokratska fronta Željka Komšića pa su sada za većinu potrebna dva glasa koju bi im mogao osigurati Savez nezavisnih socijaldemokrata, Milorada Dodika.

Glavne primjedbe sindikata na novi Zakonom o radu jesu da se umanjuju prava zaposlenika, od lakšeg dobivanja otkaza, povećanja broja prekovremenih sati do smanjenja iznosa otpremnine u slučaju stečaja tvrtke.

Vlasti, poslodavci i predstavnici Europske unije istaknuli su da se novim zakonom omogućava zapošljavanje većeg broja radnika i stvaranje povoljnije klime za investicije u BiH. Ovaj je zakon dio mjera koje su se vlasti obvezale provesti u približavanju zemlje prema Europskoj uniji.

Komentiraj