VIDEO: THE FUTURE IS HERE Iduće godine na ulicama Japana samovozeći taksiji

Otkako je Google počeo testirati samovozeće automobile 2009., zamisao o robotskim vozilima u relativno kratkom razdoblju uvelike je zaživjela, a dokaz za to su samovozeći taksiji koji bi se na japanskim prometnicama trebali naći već iduće godine.

Zahvaljujući partnerstvu između savezne japanske vlade i tvrtke Robot Taxi u prefekturi Kanagawi, južno od Tokija, 50 osoba sudjelovat će u pokusnoj shemi. Vožnje neće biti dulje od tri kilometra i pokrivat će neke od najvećih prometnica u gradu, a ‘stvarni’ vozači taksija bit će u blizini u slučaju da zatrebaju zbog potencijalnog problema.

Dio je to plana tvrtke Robot Taxi da se samovozeća transportna služba komercijalizira do kraja 2020. “Mnogi nam kažu da je to nemoguće, no vjerujem da će se stvar realizirati i prije nego što ljudi to očekuju”, kazao je ministar u japanskoj vladi Shinjiro Koizumi.

  • Najveću korist od samovozećih taksija mogli bi imati Japanci starije životne dobi, kojih je sve više. S obzirom na to da ih većina više nije u stanju voziti, vozila će ih prebaciti do željenog odredište, a to će za njih biti od iznimne važnosti jer bi u suprotnom cijeli dan proveli ‘zarobljeni’ kod kuće, objašnjavaju iz tvrtke Robot Taxi.

Još jedan razlog stoji iza krajnjeg roka 2020. – održavanje Olimpijskih igara u Tokiju. Posjetitelji, gledatelji, pa čak i sportaši moći će se prebaciti do svojih odredišta u samovozećim taksijima jednostavnim pritiskom na tipku smartfona ili korištenjem GPS-a.

U promotivnom video-klipu samovozeći taksi tvrtke Robot Taxi stiže po stariji bračni par pred njihovu zgradu i vozi ih po okolici grada.

Brojne svjetske tvrtke upravo rade na razvoju ovakve tehnologije, od velikih proizvođača automobila do manjih ili većih tehnoloških kompanija. Čuju se još nepotvrđene glasine da je među njima i Apple.

Komentiraj