Trebao je to biti zanimljiv izlet učenika iz Slavonskog Šamca u Slavonski Brod. Šezdeset i jedan osnovac iz škole Josip Kozarac i šest učiteljica u pratnji namjeravali su bolje upoznati grad – sjedište njihove županije, pogledati kazališnu predstavu. No, nisu. Njihov je autobus sletio s ceste i prevrnuo se u Vranovcima. Naime, vozač autobusa pokušao je izbjeći automobil koji se odjednom našao u njegovu traku. Vozač automobila je poginuo, dio djece je ozlijeđen, no srećom – nitko teže, izvještava HRT (VIDEO).

Na mjestu nesreće danas je bio i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija, koji je gostovao u Temi dana. U emisiji je gostovao i prometni stručnjak profesor Ivan Dadić. A iz sjedišta Hrvatskog auto kluba uključio se i rukovoditelj Sektora za vozače doktor znanosti Sinan Alispahić.

Očevid je obavljen, određene činjenice se trebaju utvrditi da bi se dobila kompletna slika, rekao je Matalija, ali isključio mogućnost puknuća gume.

Profesor Dadić smatra da slučaj otkriva problem nedovoljne angažiranosti društva, točnije ukazuje na pogrešku društva koje nije stvorilo uvijete za čovjeka koji prima tešku terapiju ili zračenje.

Doktor znanosti Sinan Alispahić također smatra da je neophodno iz ovog slučaja izvući pouku za društvo. Iz godine u godinu prometne nesreće se smanjuju, u prošloj godini smo imali 307 poginulih osoba, što je najbolje stanje do sada. Broj poginulih mladih vozača također je manji, rekao je. To su rezultati koji ohrabruju, želimo ih naravno još više poboljšati i u tom smislu je neophodna sinergija svih subjekta koji su za to zaduženi.

S time se slaže i Dadić. Kaže da nijedna policija svijeta nije uspjela smanjiti prometne nesreće sama jer je to kompleksan poduhvat. Suvremena tehnologija e pomogla i smanjili smo broj nesreća, no sada smo došli u situaciju kada bi trebali sinkronizirano djelovati. Puno smo napravili, ali i dalje nedovoljno, smatra.

Komentiraj