VIDEO: Teleskop Hubble snimio dosad najstariju galaksiju

Screenshot YouTube

NASA-in teleskop Hubble snimio je dosad najstariju galaksiju, udaljenu 13,4 milijarda svjetlosnih godina, objavila je američka svemirska agencija.

Teleskop koji je lansiran u orbitu 1990. godine snimio je galaksiju nazvanu GN-z11 i ono što sada znanstvenici vide je kako je izgledala prije toliko milijarda godina odnosno ‘svega’ 400 milijuna godina nakon Velikog praska za koji se vjeruje da je stvorio svemir.

“Napravili smo veliki korak natrag u vrijeme, više nego što smo ikad vjerovali da možemo s Hubbleom”, kaže voditelj projekta Pascal Oesch sa sveučilišta Yale za CNN. “Vidimo GN-z11 u vrijeme kad je svemir bio tek tri posto sadašnje starosti.

Promatranje te galaksije nije novo, no ono što jest je procjena njezine udaljenosti od Zemlje. Prvi puta su znanstvenici za galaksiju toliko udaljenu koristili tehonologiju Hubblea kako bi razdvojili svjetlost s galaksije u sastavne boje, navela je NASA na internetskoj stranici.

Udaljena galaksija je 25 puta manja od Mliječne staze, odnosno bila je prije 13,4 milijarda godina. No ona se brzo širila stvarajući zvijezde brzinom 20 puta većom od Mliječne staze danas.

“Nevjerojatno je promatrati kako je toliko velika galalksija postojala samo 200 do 300 milijuna godina nakon stvaranja prvih zvijezda”, kaže Garth Illingworth sa sveučilišta California u Santa Cruzu.

Komentiraj