VIDEO: TAMNA STRANA MJESECA Zapanjujuće snimke prolaska Mjeseca ispred Zemlje

Kamera na satelitu Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) snimila je zapanjujuću fotografiju trenutka u kojem Mjesec prolazi ispred Zemlje. Slika jasno pokazuje stražnju stranu Mjeseca obasjanu suncem, a iako dobiva veliku količinu sunčeve svjetlosti, Zemlja je i dalje daleko svjetlija.

“Naš je planet doista sjajan objekt u tamnom prostoru u odnosu na površinu Mjeseca”, rekao je znanstvenik Adam Szabo s projekta DSCOVR.

 

  • DSCOVR je partnerski projekt NASA-e, američke administracije za ocean i atmosferu te američkog ratnog zrakoplovstva. Satelit je opremljen NASA-inom polikromatskom kamerom, 4-megapikselnom CCD kamerom i teleskoppom. Kruži između Zemlje i Sunca na udaljenosti od milijun milja.

 

Iako tzv. ‘tamna strana’ Mjeseca nije vidljiva sa Zemlje jer nam Mjesec stalno ‘pokazuje’ istu stranu, ovo nije prvi put da smo vidjeli pozadinsku stranu Mjeseca. 1959. godine Sovjetski je savez poslao sondu da ju fotografira, a 1965. je poslao još jednu sondu. Astronauti iz Apolla 8 1968. godine bili su prvi ljudi koji su je vidjeli.

NASA je fotografirala prolazak Mjeseca ispred Zemlje 2008. godine, ali tada je Mjesec bio samo djelomično osvjetljen. Primarna zadaća DSCOVR-a je pratiti solarni vjetar, koji je ‘kritičan za točnost vremenskih upozorenja i prognoza u svemiru’, prenosi CNN.

Komentiraj