Roy & the Devil's Motorcycle

VIDEO: Švicarska lavina tutnji u Močvari u utorak 27. rujna

U klubu Močvara, u utorak, 27. rujna, održat će se koncert koji su organizatori Beat City & WolfBad Squad nazvali ”Psihodelična blues punk tutnjava”.

Na njemu će nastupiti švicarski bend Roy & the Devil’s Motorcycle i zagrebački mačoidni duo Marko&Darko.

Roy & the Devil’s Motorcycle je grupa koja albume objavljuje u poznatoj europskoj kući Voodoo Rhythm Records. Ona promovira bendove naopakih i posuvraćenih imena koji sviraju glazbu koja se može svesti na kobasičastu sintagmu garage-psych-punk-trash-blues, primjerice Monsters, King Automatic ili Movie Star Junkies.

Kako je lijepo rekao u najavi big boss i Programsko vijeće Beat Cityja, Vjeran The Drumsonic Pavlinić, Roy and the Devil’s Motorcycle ”jedan je od bendova s najopakijim imenom na toj etiketi, a i jedan od najdugovječnijih. Trojica braće iz malog sela u Alpama i jedan četvrti tip s njima još kao tinejdžeri odlučili su mužnju krava zamijeniti mužnjom gadnih distorziranih nota iz svojih jeftinih instrumenata i sve do danas, 25 godina i četiri albuma kasnije, nisu odustali od toga. Početne delta blues i lo-fi punk utjecaje sa svakim su novim albumom obogaćivali sve većom dozom feedbacka i monolitnih džunglastih ritmova, a pjesme su im postajale sve duže i ljepljivije, u duhu Stoogesa ili Spacemen 3. Takav razvoj situacije najočitiji je u njihovoj verziji standarda Johnny B. Goode, koji je sve samo ne good, a zvuči otprilike kako bi zvučao da ga sviraju Velvet Underground iz najmračnije faze”.

Što reći nakon ovakvih drumsoničnih misli, a znajući da Vjeran u metropolu dovodi bendove koji najčešće ruše ”četvrti zid” između njih i publike, spuštaju se s pozornice među ljude i stvaraju kaotično koncertno veselje, nego to da kapa dolje onima koji dođu u Močvaru. Priča se da će za koncert biti postavljeno i posebno osvjetljenje lampama, ali nema brige, bit će mračni i muzika i ambijent. Ali to nije sve za tu divlju večer: mirni dvojac u crnim siledžijkama Marko i Darko na gitari i bubnju odsvirat će pola sata užurbanog punka nastalog na temeljima pjesmarica starih američkih bluzera tako glasno da će vam trebati još pola sata da vam prestane zujanje u ušima.

Tko ih je čuo, taj otada slabije čuje, a onaj tko nije, vrijeme je da ih čuje kako bi poslije manje čuo i shvatio kako treba zvučati suvremeni punk blues bend. Imaju gomilu dobrih novih pjesama koje uvježbavaju do iznemoglosti, ali nemoguće je prognozirati hoće li svirati ikoju jer su im probe obavijene velom tajne. Svjedočite.

Komentiraj