VIDEO: ‘SVE JE STALO’ Trideseta obljetnica katastrofe Challengera

Pixabay

Kao i kod ubojstva američkog predsjednika Johna Kennedya ili 11. rujna 2001., većina Amerikanaca sjeća se gdje je bila kada je čula vijest o nesreći space shuttlea Challengera.

Bila je to prva nesreća tijekom leta u povijesti NASA-e. Challenger je lansiran iz svemirskog centra Kennedy na Floridi 28. siječnja 1986, no ubrzo nakon polijetanja raspao se vanjski spremnik za gorivo što je izazvalo eksploziju, piše u četvrtak CNN.

Raketoplan se raspao i pao u Atlanski ocean, usmrtivši svih sedmoro članova posade.

Tragedija se prenosila uživo na televiziji, a publika je bila osobito mlada.

Christa McAuliffe, srednoškolska učiteljica iz New Hampshirea, bila je jedna od smrtno stradalih i trebala je biti prvi civil i učitelj u svemiru.

  • NASA je prijenos cijele misije organizirala za učenike u školama diljem SAD-a koja su na televizijskim ekranima pratila te povijesne trenutke.

Clarence Searles je te godine bio učenik drugog razreda osnovne škole u New Yerseyu. Volio je zrakoplove i htio postati astronaut te se prisjeća kako je lansiranje gledao s prijateljima u učionici.

“Sve je stalo”, kada je Challenger eksplodirao, rekao je.

Te se noći predsjednik Ronald Regan obratio naciji, izravno se obrativši djeci. “Znam da je to teško razumjeti, ali bolne stvari se ponekad događaju. Sve je to dio procesa istraživanja i otkrića”, rekao je Regan.

NASA je od 1986. poslala nekoliko rovera na Mars i otkrila vodu na Crvenom planetu. Dovršena je Međunarodna svemirska postaja na kojoj su astronauti živjeli 15 godina, a na Pluton je poslan New Horizont kako bi istražio patuljasti planet.

Komentiraj