VIDEO: SJEDNICA VLADE: Plenković: ”Unatoč epidemiji obilježit ćemo Jasenovac i Bljesak”

Danas se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava sjednica Vlade.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice podsjetio je da je svaki resor dobio uputu da predloži aktivnosti koje bi se u predstojećim tjednima mogle reaktivirati.

Istaknuo je da to rade sve zemlje jer svi žele zadržati novo ozbiljnosti i angažmana u suzbijanju širenja koronavirusa.

”Moramo voditi računa o tome da napravimo hodogram aktivnosti koje se mogu stavljati u funkciju”, kazao je Plenković.

Izvijestio je da će idućeg tjedna na primjeren način obilježiti komemoraciju u Jasenovcu, ali i obljetnicu akcije Bljesak.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da u Hrvatskoj 19.256 testiranih, od kojih 1.741 pozitivnih.

Porast broja oboljelih je i dalje linearan. Prikazao je i graf koji pokazuje da je u Hrvatskoj prosječna dob 50,26 godina, a 48,1 posto oboljelih su muškarci.

Podsjetio je i da su uveli digitalnog asistenta – Andriju koji treba potaknuti odgovorno ponašanje osobito kod mladih.

“Javljaju se i slučajevi stigmatizacije oboljelih što može izazvati da se ljudi skrivaju da su zaraženi. Molim sve da budu hrabriji od straha i obrate se liječniku”, rekao je i apelirao na solidarnost društva prema oboljelima.

Beroš je objasnio i dilemu umire li se sa ili od koronavirusa. “Ako osoba nije imala ranije bolesti umrla je od korone, a ako se radi o korničnim bolesnicima, onda je umrla s koronom, koja je bila okidač”, kazao je.

Ministar unutranjih poslova Davor Božinović rekao je da je bitno da građani budu informirani i da je Vlada omogućila više kanala za to, te zahvalio medijima koji prenose informacije.

Na dnevnom su redu i prijedlozi dopuna Zakona o strancima i Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji. Ministri će donijeti odluku o nabavi i dodjeli humanitarne pomoći Hrvatskom Crvenom križu. Na sjednici će se naći i Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2020. godinu, za veljaču 2020. godine.

Komentiraj