VIDEO: MJERKANJE Slovenci presreli hrvatske ribare

N1 televizija

Prva tura hrvatskih ribara u Savudrijskoj vali jutros je isplovila oko četiri sata i po povratku u luku su za N1 televiziju kazali da incidenata nema, ali napetosti ima kao i prošlih mjeseci. Potvrdili su to N1 i u istarskoj policiji. S obzirom na to da je počela jaka bura, danas ribari više neće izlaziti na more, a svojevrsna “igra živaca” slijedi sutra.

Hrvatski ribari isplovili su rano jutros u Savudrijsku valu. Pritom ih je pratilo sedam policijskih plovila, kako neslužbeno doznajemo, dok su slovenske strane bila tri policijska plovila.

Slovenska policija upozoravala je hrvatske ribare da su u slovenskim teritorijalnim vodama. Pritom bi hrvatsko policijsko vozilo stalo između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog vozila te bi se sva vozila povukla u roku od par minuta. Incidenata nije bilo, a ovakve napetosti s upozorenjima svakodnevica su otkako je donesena arbitražna presuda.

Hrvatske ribarice danas više neće isplovljavati jer puše jaka bura. Mozda neće ni sutra ujutro zbog bure, a vjerojatno sutra neće prema crti razgraničenja, već na jug jer je nestalo ribe u Piranskom zaljevu, kazali su ribari za N1.

Ribari: Incidenata nema, ali napetosti ima – kao i prošli mjeseci

U razgovoru za N1 ribari su kazali da ih obično prate jedan do četiri broda – i kažu da incidenata nema, ali da se napetost osjeća, ali kao i prošlih mjeseci. Slovenska policija pokušala je prići jednoj hrvatskoj brodici i rekla je ribarima da se nalaze u slovenskom teritorijalnom moru te da ga što prije napuste, a oni su dalje nastavili ribariti pod pratnjom hrvatske policije, javili su ribarima kolege.

Ribari ističu da priželjkuju da ostane mirno, da ne bude nikakvih represivnih aktivnosti i daljnje eskalacije Kažu, svjesni su da je to nakon toliko godina isključivo politički projekt Slovenije na štetu hrvatskog teritorija i nadaju se da će hrvatski političari biti toliko mudri da zaštite integritet hrvatskog teritorija.

Komentiraj