VIDEO: RUSI TESTIRAJU NAJMOĆNIJE NUKLEARNO ORUŽJE U trenutku može usmrtiti četiri i pol milijuna ljudi

Najveće i najmoćnije nuklearno oružje ikad izgrađeno je ruska raketa ‘Sotona 2’. Testiranje tog oružja bilo je najavljeno za kraj 2016. godine. Ipak, prolongirano je za najmanje godinu dana zbog problema koji su se pojavili u istraživačkom timu, javlja Daily Star.

Rusi su pod nazivom RS-28 Sarmat izgradili balistički projektil sposoban za nošenje nuklearnih bojevih glava do 20 megatona što ga čini tisuću puta snažnijim od bombi bačenih na Nagasaki. RS-28 Sarmat ili ‘Sotona 2’ može ponijeti do 10 težih, odnosno 15 lakših nuklearnih glava.

Bačen na grad New York, uz iskorištenu maksimalnu nosivost, ‘Sotona 2’ u trenutku bi mogao usmrtiti četiri i pol milijuna ljudi, ozlijediti dodatnih 3,6 milijuna. Radioaktivnost koja bi potrajala najmanje jedno stoljeće, raširila bi se na područje u krugu od 1000 kilometara.

U trenutku kad je Kim Jong-un otkrio da je Sjeverna Koreja spremna lansirati svoju najsnažniju nuklearnu raketu ikad, pojavio se strah od nuklearnog rata. Donald Trump je nakon toga tenzije pojačao objavom kako će postaviti raketni sustav na granici s jednom od država čije ime nije htio otkriti, a nedavno je izjavio i da je SAD spremna za iznenadni nuklearni napad na Kinu i Rusiju.

Osim Rusije, SAD-a i Sjeverne Koreje, nuklearno oružje u svijetu posjeduju još Kina, Pakistan, Indija, Izrael, Engleska i Francuska.

Komentiraj