Koncert ‘Common Eider, King Eidera’ će se održati u utorak 9. listopada u klubu Močvara.

To je projekt Roba “Bees” Fiska, započet 2006. godine u San Franciscu s idejom da nastavi i proširi svoje prijašnje umjetničke pothvate, ali na drugačiji način. Bendovi u kojima je svirao uvijek bi se nakon nekog vremena razišli, članovi su bili suviše zauzeti da se posvete jednoj ideji. Projekt je započeo sam, ali nakon par godina nastao je otvoreni kolektiv. Istomišljenici okupljeni oko estetskih i političkih ideja, za razliku od standardnih bendova, doprinose i sudjeluju u ritualnim i meditativnim nastupima kada žele i imaju vremena.

Rituali se manifestiraju kroz kataklizmičnu soničnu arhitekturu, bestjelesan, lebdeći ambijent, inspirirajući i usmjeravajući energiju namjeri kojoj je ritual posvećen. Neki rituali usmjereni su na kreiranje utočišta, privremenih svetih prostora i zaštite. Neki rituali usmjereni su na poništavanje (“un-spelling”: spell-čarolija, urok; to spell-pisati, slovkati) kapitalizma i patrijarhalnih koncepata, a neki su pak agresivne kletve.

‘Common Eider, King Eider’ su društveno, politički i ekološki osviješteni. Ideje za koje se zalažu komuniciraju na svojim web stranicama, a svoj profit doniraju u svrhe i organizacije u koje vjeruju. Do kraja ove godine će izdati novi EP za Cyclic Law, a ovaj jesec izlazi LP za Consouling Sounds. Zagrebačka će publika imati priliku sudjelovati u njihovim najnovijim idejama, a nadamo se i zajedno slomiti koncept publike i izvođača te re-kreirati zajedništvo i konekciju koju je moderni život izrezao iz nas.

Kao predgrupa nastupit će Michael Anderson pod imenom Drekka koji nastupa, putuje, surađuje, skuplja uspomene i gradi veoma osobnu arhivu zvuka još iz sredine 1980-ih. Drekka kroz godine nastupanja i snimanja, plovi kroz ranu industrijsku kulturu, krhak sobni noise-folk te ekspanzivne kinematografske teksture. Njegov rad i performansi dodiruju tematike tišine, sjećanja i zaborava. Jednako upadljiva, posebno u nastupima uživo, je svojevrsna konfrontacija; hrvanje frenetične energije koja se bliži maniji i ekstazi.

Drekkin novi album, zbirka rijetkih traka i kompilacija od 1996. do 2001. godine, označit će 20. godišnjicu projekta koji uokviruje Drekku kao dugogodišnjeg umjetnika s naslijeđem i linearnom niti u svom radu. Album pod nazivom “No tracks in the snow” bit će izdan krajem 2018. godine na Dais Records.

Komentiraj