VIDEO Pupovac: Trebamo napokon zatvoriti ratni paket

hrt

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u službeni je posjet Hrvatskoj pozvala srbijanskog kolegu Aleksandra Vučića, jer time želi otvoriti novu stranicu u hrvatsko-srpskim odnosima. Vučić je poziv prihvatio u, kako kaže, “najboljoj vjeri” za zajedničku dobrobit. Kakvi su hrvatsko-srpski odnosi i je li došlo vrijeme da se poboljšaju? Bila je to tema večerašnje emisije Otvoreno HRT-a urednika Damira Smrtića. Gostovali su državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, član središnjeg Savjeta SDP-a prof.dr.sc. Branko Caratan, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Hrvatska Vlada aktivno radi na tome da se odnosi između dvije zemlje pomaknu s mrtve točke, rekla je Zdravka Bušić.  Nada se da će se u posjetu Vučića polučiti konkretni rezultati, naročito po pitanju nestalih u Domovinskom ratu. Srpske reakcije na izložbu u New Yorku ocijenila je kao huškačke.

Profesor Branko Caratan kaže da čak i ako ne bude konkretnih rezultata pri posjetu Vučića, susret će sigurno utjecati na poboljšanje atmosfere. Rekao je da su nedavni incidenti bili ubiranje političkih poena, tj. da je unutarnja politika istresena preko granice. Problemi današnjice i sutrašnjice još uvijek imaju opterećenje prošlosti, a povijest ionako nikad nije objektivna, istaknuo je Caratan. Treba unaprijediti odnose koji doprinose napretku boje zemlje, naročito po pitanju trgovine, turizma i slično. Žalosti ga što još nije riješeno pitanje sukcesije, kao i pitanje granice. Caratan smatra da Hrvatska ne bi trebala Srbiji uvjetovati njen ulazak u EU.

 

Milorad Pupovac kaže da žali što je nedavno došlo zbog prepucavanja povodom Jasenovca, jer je to jedno od najbolnijih mjesta za Srbe u Hrvatskoj i za Srbe općenito. Jasenovac treba biti povod za suradnju između Hrvata i Srba, rekao je. Od 2011. odnosi između dvije države su zahlađeni, ocijenio je Pupovac, a ne postoji sistematski pristup rješavanja problema. Pohvalio je rad hrvatske Vlade u tom pogledu. Pupovac kaže da je bio iznenađen načinom na koji je predsjednica Grabar-Kitarović uputila poziv Vučiću jer je to učinila hrabro i smjelo, što dosad nije činila. Srbija i Hrvatska nikada ne moraju biti prijatelji, ali treba zaustaviti spiralu animoziteta i produbljivanja neprijateljstva i mržnje između dvije zemlje. Istaknuo je da ima nestalih Srba i u logorima u Hrvatskoj te da toga svi moraju biti svjesni kako bi shvatili kompleksnost hrvatsko-srpskih odnosa i u konačnici zatvorili taj ratni paket.

Komentiraj