Screenshot/YouTube

VIDEO: PRVA SNIMKA OD SVIBNJA 2014. Boko Haram objavio video sa otetim djevojčicama

Nigerijska teroristička skupina Boko Haram objavil je video na kojem su prikazane neke od djevojčica tetih iz škole u Chiboku prije dvije godine. Video je navodno snimljen u prosincu prošle godine, a poslan je nigerijskoj vladi.

Na njemu je prikazano 15 djevojčica u crnim haljinama, koje su se predstavile kao školarke iz Chibokua. Roditelji su neke od njih identificirali. Prva je to snimka djevojaka od svibnja 2014. godine. U videu djevojke mole nigerijsku vladu da surađuje s militantima kkao bi se vratile kući. Poručile su kako prema njima dobro odnose, ali i da se žele vratiti svojim obiteljima, piše BBC.

Otmica 276 djevojaka pokrenulo je globalnu kampanju na društvenim medijima #BringBackOurGirls. Ipak, većina djevojaka još uvijek nije pronađeno. Stotine roditelja priprema prosvjed u Abuji, glavnom gradu Nigerije, kako bi od Vlade zatražili da napravi više kako bi se njihova djeca pronašla.

Na današnji dan 2014. godine militanti Boko Harama napali su vladinu školu u državi Borno, otevši djevojke koje su tamo došle položiti ispite. Nedugo nakon otmice objavili su video s djevojčicama i zatražili razmjenu zatvorenika. Vođa Boko Harama, Abubakar Shekau, rekao je kako su djevojke preobratili na islam te zaprijetio da će ih prisiliti na brak sa militantima ili prodati u roblje.

Nakon nekoliko mjeseci 57 učenica uspjelo je pobjeći, ali najmanje 217 je još uvijek nestalo.

Amnesty International je priopćio kako je Boko Haram oteo najmanje dvije tisuće djece od 2014. godine. Veliki broj koristi se u borbama, samoubilačkim napadima ili kao seksualno roblje.

Komentiraj