VIDEO Prosvjed branitelja u BiH izmaknuo kontroli

HRT

Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je nakon cjelodnevne rasprave usvojio novi zakon o pravima razvojačenih branitelja koji bi im trebao osigurati dodatna novčana primanja te zajamčiti objavu registra branitelja.

Za usvajanje novog zakona glasovalo je 36 zastupnika dok su samo dvojica bila protiv, a on je zapravo iznuđen pritiscima nekih od gotovo 1600 udruga koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH i HVO-a.

Zakon, o kojemu se u parlamentu u Sarajevu raspravljalo uz prosvjede nekoliko stotina razvojačenih branitelja, predviđa da se uz sva postojeća prava osiguraju novčane naknade za sve one koji imaju najmanje godina dana ratnog staža, a napunili su 57 godina života i pritom nisu zaposleni.

No novi zakon koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2019. još mora proći postupak usuglašavanja, jer je u različitiom obliku usvojen u Zastupničkom i Domu naroda pa dva teksta koja su zakomplicirali proturječni amandmani predviđaju različite osnovice za obračun braniteljskih naknada.

U federalnoj su vladi izračunali kako će za nove naknade na godišnjoj razini trebati oko 14 milijuna konvertibilnih maraka (oko 7 milijuna eura), a ta sredstva tek treba osigurati. Plan je da se to učini kroz donošenje novog zakona o oporezivanju igara na sreću.

Dok se o zakonu raspravljalo, središte Sarajeva je na nekoliko sati blokiralo više stotina bivših pripadnika Armije BiH i HVO-a. Tijekom prosvjeda napadnuti su fotografi i snimatelji koji su izvještavali o tim zbivanjima. Prosvjednici, koji su se najprije okupili pred sjedištem parlamenta Federacije BiH nezadovoljni dugim tijekom sjednice Doma naroda, rasporedili su se jednom od ključnih gradskih raskižja kod Skenderije pa je promet središtem grada satima bio blokiran.

Portal Klix i televizijska kuća Al Jazeera Balkans izvijestili su kako su se na meti prosvjednika, koji su postali nasilni, najprije našli fotograf, a zatim i snimatelj koji mu je pokušao pomoći. Prosvjednici su na njih najprije nasrnuli, a potom su ih udarali metalnim šipkama. Novinarska Al Jazeere Nadina Malićbegović posvjedočila je kako su neki od prosvjednika bez ikakvog povoda napali mladog fotografa Klixa i počeli ga tući pa mu je u pomoć priskočio kolega koji je također postao metom nasilnika. Ozlijeđeni fotograf prevezen je u bolnicu.

Ministar branitelja Salko Bukvarević kazao je tijekom rasprave u Domu naroda o ovom zakonu kako bi novac za nova izdvajanja, kojeg sada nema u proračunu, trebao biti namaknut iz igara na sreću koje bi trebalo dodatno oporezivati. Zastupnik u hrvatskom klubu Ivo Tadić upozorio je kako je riječ o “populističkom i neprovodivom zakonu” u čijoj izradi nije sudjelovala niti jedna reprezentativna udruga koja okuplja bivše pripadnike HVO-a, javlja HRT (VIDEO).

Komentiraj