EPA/TWITTER.COM/JEROMEGAROT

VIDEO: PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE Podivljala vatra prijeti ‘gutanjem’ cijelog kanadskog grada

Kanadske su vlasti proglasili izvanredno stanje u provinciji Alberti, a vatrogasci se i dalje bore s podivljalom vatrom zbog koje je iz grada Fort McMurrayja evakuirano 88 tisuća ljudi, prenosi BBC.

Dužnosnici upozoravaju kako vatra i dalje prijeti uništavanjem cijelog grada, te napominju kako je sljedećih 24 sata presudno. Požar je izbio u nedjelju u predgrađu Fort McMurrayja, zahvativši nisko raslinje i šumu. Situaciju su dodatno pogoršale visoke temperature i jaki vjetar.

Procjenjuje se kako je vatra progutala više od 1600 građevina u gradu. Srećom, još uvijek nema izvještaja o žrtvama. Plamen je zahvatio više od 10 tisuća hektara, a pokušava ga ugasiti više od stotinu vatrogasaca.

Evakuacija cijelog Fort McMurrayja najveća je u kanadskoj povijesti, a naftne tvrtke koje imaju svoja postrojenja u blizini morale su smanjiti proizvodnju kako bi se izbjegla još veća katastrofa. Kanadski premijer Justin Trudeau poslao je vojne zrakoplove kako bi pomogli pri gašenju požara.

Alberta je kanadska industrijska pokrajina u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Naftne rezerve u ovoj kanadskoj pokrajini treće su po veličini u svijetu, iza Saudijske Arabije i Venezuele.

Komentiraj