Petar Glebov/PIXSELL

VIDEO: Pripreme za međunarodnu konferenciju ‘Conference on Climate Change COP21’

U glavnom francuskom gradu Parizu traju pripreme za međunarodnu konferenciju o klimatskim promjenama ‘Conference on Climate Change COP21’.

Ova konferencija u organizaciji Ujedinjenih naroda okupit će državnike i predstavnike 193 svjetskih zemalja u Parizu od 30. studenog do 11. prosinca.

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, od kad je preuzeo dužnost 2007. godine stalno poziva na promjene, potpisivanje i usaglašavanje državnih zakona s Okvirnom konvencijom UN-a o klimatskim promjenama. 

Protokol iz Kyota koji je stupio na snagu od 2005. godine je jedini pravno obvezujući međunarodni ugovor za smanjenje stakleničkih plinova. Njegova valjanost produljena je Amandmanom iz Dohe do 2020. godine.

Očekuje se kako bi Protokol iz Kyota na konferenciji u Parizu trebao biti potpisan i usaglašen s više svjetskih zemalja, ponajprije od strane Sjedinjenih američkih država.

Ovaj međunarodni pravni akt trebao bi uključivati i dodatke koji bi trebali još bolje regulirati i zaustaviti negativna djelovanja koja uzrokuju klimatske promjene.

U međuvremenu Francuska je angažirala deset tisuća djelatnika koji rade na osiguranju ove konferencije. Kako je rekao francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, oko osam tisuća pripadnika policije i vojske brine o sigurnosti na francuskim granicama.

Komentiraj