VIDEO: PREŽIVIO AUSCHWITZ Yisrael Kristal najstariji muškarac na svijetu

Yisrael Kristal, preživjeli zatvorenik Auschwitza, novi je najstariji muškarac na svijetu, objavila je Guinnessova knjiga rekorda. Kristal je rođen 1903. godine u Poljskoj, preživio je dva svjetska rata, a danas živi u izraelskom gradu Haifi. Na današnji dan ima 112 godina i 178 dana.

Prijašnji najstariji čovjek na svijetu, Japanac Yasutaro Koide preminuo je u siječnju u dobi od 112 godina i 312 dana.

Primajući certifikat Guinnessove knjige rekorda, Kristal je rekao kako ne zna tajnu dugog života, dodajući kako vjeruje da je sve ‘određeno tamo gore’. “Bilo je pametnijih, jačih i zgodnijih ljudi od mene koji više nisu živi. Sve što nam ostaje je raditi na tome da ponovno izgradimo ono što je izgubljeno”, rekao je.

1939. godine nacisti su njega i obitelj preselili u Lodz geto, gdje je umrlo njegovo dvoje djece, a on je sa suprugom Chajom poslan u Auschwitz 1944. godine. Chaja je ubijena u Auschwitzu. Kada su saveznici pronašli Kristala u svibnju 1945. godine imao je samo 37 kilograma, obavljao je teške fizičke poslove u nekoliko logora.

1950. godine Kristal, jedini preživjeli u svojoj obitelji, emigrirao je u Izrael sa drugom suprugom i sinom. “Optimist je, mudar i cijeni sve što ima”, rekla je za Jerusalem Post njegova kći.

Najstarija osoba na svijetu i dalje je Amerikanka Susannah Mushatt Jones, koja ima 115 godina i 249 dana.

Komentiraj