VIDEO: PRESUDA “ŠESTORKI” Sve izglednije da će logoraši iz BiH tužiti RH

N1 televizija

N1 doznaje kako su logoraši iz Bosne i Hercegovine spremni tražiti odštetu od Republike Hrvatske zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu.

Odvjetnik Anto Nobilo susreo se u Sarajevu s predstavnicima logoraša iz Bosne i Hercegovine. Na N1 televiziji (VIDEO) je izjavio:

“Odluka o tome hoće li se ići na tužbu je na Udruženju logoraša. Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv RH zahvaljujući presudi Haškog tribunala u slučaju Prlić i drugi gdje su Tuđman, Bobetko i Šušak opisani u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori. Prvi put u povijesti imamo da su šefovi strane države opisani kao izvršitelji kaznenog djela. Nisu osuđeni jer su umrli, ali iz presude je jasno da su odgovorni. Kako država odgovara za djela koja dužnosnici počine, smatram da se efikasno može podići tužba i ishoditi odšteta”, kaže Nobilo.

Jasmin Mešković, presjednik Saveza logoraša rekao je kako je sastanak bio korektan i kvalitetan te kako su dogovorili naredne korake.

“Dogovorili smo se o narednim koracima, slijedi donošenje odluke i potpisivanje sporazuma za realizaciju ove aktivnosti. Nije nam drago da ovo radimo, htjeli bismo to probati sporazumom riješiti. Nije se dobro tužiti ni zbog međe. Međutim, realnost je jedna: Žrtve traže da budu obeštećene i da se izvrši reparacija”, smatra Mišković.

Što se tiče same odluke da se ide s tužbom, kaže: “Organi saveza će donijeti konačnu odluku. S terena, od žrtava, imamo izričit stav da se ide sa tužbom. Nobilo je rekao da je najbolje da to radimo po logorima, pojedinačnim tužbama. Definirali smo sve korake i mislim da tu neće biti nikakvih problema.”

Komentiraj