VIDEO: Preminuo Sir George Martin, legendarni producent Beatlesa

facebook.com

Legendarni glazbeni producent Sir George Martin koji je oblikovao Beatlese i pretvorio ih u najpopularniji i najvažnijij bend na svijetu, umro je u 90. godini, objavio je Ringo Starr.

“Bog blagoslovio Georgea Martina”, objavio je bivši bubnjar Beatlesa na svom Twitteru uz fotografiju slavne liverpulske četvorke i njihova producenta. “Hvala ti za svu ljubav i dobrotu, George”, dopisao je Starr.

Martina se često nazivalo “petim Beatleom” jer je bio producent, suradnik i mentor Johnu Lennonu, Paulu McCartneyju, Georgeu Harrisonu i Starru.

Tijekom šest desetljeća duge karijere u glazbenoj industriji Martin je producirao gotovo sve ploče Beatlesa, a radio je i s Jeffom Beckom, grupom Gerry & the Pacemakers i drugima.

Producirao je jazz i klasiku prije nego li je potpisao ugovor s Beatlesima 1962. godine. Mladi momci iz Liverpoola tada su još bili “sirovi”, ali Marin je znao prepoznati njihov potencijal na osnovu samo jedne demo snimke.

U predstojećim godinama snimio je, aranžirao i producirao gotovo sve njihove hitove. U autobiografiji “All You Need Is Ears” obznanio je kako je otkrio Beatlese i opisao njihov kreativni proces.

Bez Georgea Martina Beatlesi bi bili drugačiji bend, naglašavaju na BBC-ju. Njegova mirnoća, strpljenje i tehničko znanje omogućili su grupi da eksperimentira i razrađuje i “najotkačenije” ideje. U mnogim slučajevima Lennon i McCartney povjerili su mu da aranžira njihove pjesme pa je tako, primjerice, gudački kvartet u pjesmi Yesterday potpuno njegov rad.

Godine 1996. proglašen je vitezom. U Guinnessovoj knjizi rekorda navodi ga se kao najuspješnijeg producenta u povijesti s više od 50 hitova na broju jedan u SAD-u i Britaniji.

Martin je 1997. producirao drugu verziju pjesme Candle In The Wind, Eltona Johna., posvećenu princezi Diani, koja je do danas najprodavaniji singl svih vremena.

Osvojio je šest Grammyja i Oscara za pjesmu A Hard Day’s Night u istoimenom filmu 1964. godine.

Britanski premijer David Cameron napisao je na Twitteru da je preminuo “glazbeni div”.

Komentiraj