VIDEO: Preminuo poznati glumac Robert Loggia

facebook.com

Robert Loggia, hollywoodski glumac koji je plesao na golemoj klavijaturi s Tomom Hanksom u “Velikom”, borio se s izvanzemaljcima u “Danu neovisnosti” i trgovao drogom u “Licu s ožiljkom”, umro je u 85-toj godini od posljedica Alzheimerove bolesti.

Talijansko-američki glumac Salvatore Loggia rođen je u siječnju 1930. u New Yorku i do svoje se pedesete godine ostvario je sporedne i ne naročito zapažene uloge na televiziji i filmu. Prekretnica se dogodila 1982. godine kada je impresionirao Hollywood u blockbusteru “Oficir i džentlmen”, gdje je glumio pijanog i zlog oca Richarda Gerea.

Godinu poslije u filmu “Lice s ožiljkom” Briana de Palme, Loggia uz Ala Pacina igra šefa narkobande Franka Lopeza u priči o mafijašima iz Miamija punoj nasilja.

Za ulogu u “Maskiranom ubojici” 1985. godine uz Jeffa Bridgesa i Glenn Close bio je nominiran za Oscara za sporednu ulogu. Iste je godine s Jackom Nicholsnom glumio u crnoj komediji “Čast Prizzijevih” koja je bila nominirana za Oscara na film godine.

Ipak mu je najpoznatija uloga u komediji “Veliki” (1988.) redateljice Penny Marshall o dječaku koji želi postati odrastao i želja mu se čarobno ostvari. Dječak u tijelu odraslog (Tom Hanks) počne raditi u tvornici igračaka čijeg vlasnika glumi Loggia. Zajedno su plesali na golemoj podnoj klavijaturi uz pjesme “Heart and Soul” i “Chopsticks” u jednoj od najpoznatijih filmskih scena.

 

  • “Penny nije htjela da izgledamo kao uvježbani plesači. Pustila je mene i Toma da sami spontano razradimo scenu i da vidimo što će se dogoditi. I to je ono što je čini čarobnom”, rekao je Loggia u jednom intervjuu

 

“Veliki” je bio jedan od najisplativijih filmova godine, Tomu Hanksu donio je prvu nominaciju za Oscara i prvi je film neke redateljice koji je zaradio više od 100 milijuna dolara.

Loggia je umro u svom domu okružen suprugom i dvoje djece. Od Alzheimera bolovao je posljednjih pet godina.

Jedna od posljednjih pamtljivih uloga mu je ona gangstera Feecha La Manne u HBO-voj seriji “Obitelj Soprano”.

Komentiraj