facebook.com

VIDEO: Preminuo izumitelj e-maila Ray Tomlinson

Internetski pionir Ray Tomlinson kojeg smatraju zaslužnim za izum elektronske pošte umro je u dobi od 74 godine, izvijestili su u noći s nedjelje na ponedjeljak svjetski mediji.

Američki kompjutorski programer još je 1971. godine došao na ideju o elektronskim porukama koje bi se slale iz jedne mreže u drugu, podsjeća BBC.

Njegov je izum uključivao i inovativnu upotrebu simbola @ u adresama za elektronsku poštu, koji je u međuvremenu postao standard.

Tomlinson je po svemu sudeći umro od posljedica srčanog udara, izvijestili su mediji.

Rođen je u Amsterdamu u američkoj saveznoj državni New York, a početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća pohađao je Rensselaer Polytechnic Institute i Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Prvu elektronsku poruku poslao je dok je radio kao inženjer u istraživačkoj kompaniji Bolt, Beranek and Newman, koja je odigrala važnu ulogu u razvoju početne verzije Interneta, takozvanog Arpaneta.

Kasnije se nije mogao sjetiti kako je glasila, napominjući tek da je bila “posve obična”.

Prema tekstu objavljenom u magazinu Forbes 1998. godine, Tomlinson je svoj izum pokazao kolegi, upozorivši ga: “Nemoj nikome reći za to! Trebali bismo raditi nešto drugo”, navodi Reuters.

Kolege su ga 2012. uvrstile u Internetsku kuću slavnih.

Komentiraj